Bővült a lista

2021.07.10. 18:25

Már a geológia és az „egzotikus étel” kifejezés is rasszista

A tudósok szerint a fekete emberek túlságosan félnek használni a geológusok szerszámait, mint például a kalapács és véső. De ha valaki „egzotikusnak” nevez egy ételt, az szintén kirekesztő.

Az elmúlt bő másfél évben számtalan dologról mondták ki a felvilágosult gondolkozók, hogy rasszista és a fehér felsőbbrendűséget hirdeti. Így lett rasszista a matematika, a latin nyelv, vagy épp a tavaszi szünet – írja a V4NA hírügynökség.

Most újabb dolgokról derítették ki, hogy kirekesztő.

Felkerült a listára az „egzotikus étel” kifejezés, amiről a The Washington Post írt kimerítő cikket.

„Ami számodra ’egzotikus’, az a szomszédom számára nem ’egzotikus’, az anyám számára nem biztos, hogy ’egzotikus’, a legjobb barátom számára pedig valószínűleg nem ’egzotikus’. A legnagyobb probléma a kifejezéssel az, hogy az elmúlt két évtizedben elvesztette alapvető jelentését. A második, kulcsfontosságú probléma pedig az, hogy

közvetett módon növeli az egyes embercsoportok közti metafizikai távolságot, és ezzel megerősíti az idegengyűlöletet és a rasszizmust”

– áll a cikkben.

Chandra D. L. Waring az Egyesül Államokbeli Massachusetts egyetemének szociológia professzora kifejtette, hogy még soha nem hallotta, hogy valaki az egzotikus szóval valami fehér dologra utalt volna. Vagyis szerinte az egzotikus kifejezés csak olyan dolgokra utal, melyek az „uralkodó fehérek szempontjából” egzotikus.

A pittsburghi egyetem adjunktusa hozzáteszi, hogy a kifejezés egyértelműen a gyarmatosításhoz és a rabszolgasághoz köthető. Szerinte, ha valaki egzotikus, akkor ő más, „nem tartozik közénk”.

Más okból, de szintén kirekesztőnek minősítették a geológia tudományát is.

Tudósok egy csoportja szerint ugyanis a fekete amerikaiak félnek a geológiában használatos kalapácsoktól, mert attól tartanak, hogy a rendőrök megölik őket.

A Nature Communication tudományos folyóiratban jelent meg egy kiáltvány, melyben elítélték a geológia területén, a föld és a kőzetek vizsgálatával kapcsolatos szisztémás fehér felsőbbrendűséget.

Az akadémikusok azt állítják, hogy a fekete emberek azért nem akarnak geológiával foglalkozni, mert attól tartanak, hogy megölik őket, miközben a kutatások során használatos eszközöket kezelik, mint a véső és kalapács, a fekete emberekkel szembeni veszélyes „tárgyakat tartó” sztereotípia következtében.

A kiáltványt 20 akadémikus írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában