határvédelem

2021.07.03. 21:08

Könnygázt használtak az illegális bevándorlók ellen Litvániában

Könnygázt és egyéb kényszerítő eszközöket vetett be a litván határőrség a szomszédos Fehéroroszországból behatoló erőszakos illegális bevándorlókkal szemben – közölte szombaton a határőrszolgálat.

A nyolcfős migránscsoporttal szemben intézkedő határőrök könnygáz bevetése mellett a levegőbe lőttek, a földre fektették és megbilincselték a behatolókat.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában a litván-fehérorosz határon 116 embert tartóztattak fel. Az év eleje óta ezen a határszakaszon 938 migránst állítottak meg, ami 11,5-szerese a megelőző év hasonló időszakában regisztrált hasonló eseteknek.

A migránsválság miatt Litvánia pénteken rendkívüli helyzetet rendelt el.

Ingrida Simonyté miniszterelnök azonban óvott a helyzet „túldramatizálásától”, szerinte a rendelkezésre elsősorban a logisztika területén hozandó intézkedések miatt van szükség.

Litvániának 1070 kilométer hosszú schengeni határa van, amely egyúttal az Európai Unió külső határa. Ezen belül a leghosszabb a Fehéroroszországgal közös, 679 kilométeres határszakasz. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök május végén elhangzott parlamenti beszédében figyelmeztetett, hogy

Fehéroroszország akadályt képez a kábítószer-csempészet és az illegális migráció útjában,

de ha a Nyugat nem hagy fel a nyomásgyakorlással, a fehérorosz hatóságok el fognak gondolkodni azon, hogy érdemes-e ezt a tevékenységet folytatniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában