csuklási roham

2021.07.15. 09:39

Brazília elnökét bélelzáródással kórházba szállították

Jair Bolsonaro brazil elnököt helyi idő szerint szerdán bélelzáródással egy Sao Paulo-i kórházba szállították, ahol az első vizsgálatok alapján „konzervatív klinikai kezelést” kap majd – áll a legfrissebb orvosi közleményben.

„A klinikai, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat követően az elnök egyelőre kórházban marad” – írta a Vila Nova Star magánkórház orvosi csapata. Az elnöki hivatal közleményében „további vizsgálatokat” említettek annak felmérésére, hogy szükség lesz-e sürgősségi műtétre.

A 66 éves Bolsonaro elnököt szerdán előbb a brazil hadsereg fővárosi kórházába szállították a több mint tíz napja tartó csuklási rohama miatt.

Ott intenzív osztályon ápolták, és „elővigyázatosságból intubálták” – nyilatkozta a rádiónak az elnök fia, Flavio Bolsonaro szenátor.

Szerda késő délután aztán átszállították a Sao Paulo-i Congonhas repülőtérre, ahonnan mentővel vitték a helyi Vila Nova Star kórházba.

A radikális jobboldali vezető a múlt héten beszélt először csuklási problémáiról egy fogászati implantátum behelyezését követően.

Amióta az elnököt a 2018 szeptemberi elnökválasztási kampány közepén egy merénylő hasba szúrta, Jair Bolsonaro már hat műtéten esett át, ebből öt az emésztőrendszerét érintette.

Az elnök támadóját, aki a baloldali Szocializmus és Szabadság Pártjának (PSOL), előtte pedig Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnök politikai szervezetének, a Munkások Pártjának (PT) volt egykori tagja, az orvosok „téveszmés rendellenességekkel” diagnosztizálták, majd a bíróság cselekvőképtelennek nyilvánította. Jelenleg egy szigorúan őrzött börtön pszichiátriai osztályán tartják fogva.

Jair Bolsonaro már korábban úgy nyilatkozott, hogy előre megtervezett, politikailag támogatott merényletről volt szó és ezt egy csütörtöki, az egészségi állapotáról szóló Twitter üzenetben megismételte.

A brazil elnök 2020 júliusában koronavírusos lett, de csak enyhe tünetekei voltak és akkor nem kellett kórházba szállítani.

Az államfő mostani kórházi kezelésére brazil belpolitikai válság közepette került sor, amely elnöki népszerűségét is megtépázta, miután korrupciós vádak merültek fel a brazil kormánynak a koronavírus-járvány kezelése érdekében kötött szerződéseivel kapcsolatban.

A kormány egészségügyi válságkezelési intézkedéseit immár közel három hónapja vizsgáló szenátusi vizsgálóbizottság mandátumát 90 nappal meghosszabbították.

A 2022-es brazil elnökválasztás előtti legfrissebb felmérések szerint Lula korábbi elnök valószínűleg legyőzné Jair Bolsonarót.

Brazíliában már több mint 19 millió koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és a világjárvány több mint 535 ezer emberéletet követelt az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában