légicsapás

2021.07.03. 16:41

Az afgán kormánycsapatok több száz tálib lázadóval végeztek

Az afgán kormányerők 24 órán belül több mint 300 tálib lázadót öltek meg harcban Afganisztán több tartományában – közölte szombaton a kabuli védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint légicsapások végeztek a szélsőséges iszlamista mozgalom sok fegyveresével. Szombat reggel a tálibok egyik fellegvárában, a dél-afganisztáni Hilmend tartományban hajtottak végre légitámadást.

A tálib mozgalom tagadta, hogy ilyen súlyos emberveszteséget szenvedett volna el. Független forrásból lehetetlen ellenőrizni a szemben álló felek saját hadi sikereiről szóló beszámolóinak számadatait.

A harci cselekmények ismét megsokasodtak Afganisztánban, amióta az Egyesült Államok bejelentette, hogy a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás 20. évfordulója, szeptember 11. előtt minden katonáját kivonja az országból. A washingtoni Fehér Ház éppen pénteken közölte, hogy

már augusztus végén befejeződhet a csapatkivonás.

Megfigyelők szerint tartani lehet tőle, hogy az afgán haderő alul fog maradni a tálibokkal szemben azután, hogy már nem számíthat az amerikai légi támogatásra.

Közben a többi NATO-tagállam haderejének a kivonulása is zajlik: az utolsó német katona kedden hagyta el Afganisztánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában