Járvány

2021.07.22. 16:52

A német kancellárt aggasztja a fertőzöttek számának exponenciális növekedése

Merkel felszólította a német állampolgárokat, hogy oltassák be magukat.

Angela Merkel német kancellár csütörtöki berlini sajtótájékoztatóján kijelentette: aggasztja a koronavírus-fertőzöttek számának exponenciális növekedése.

Merkel felszólította a német állampolgárokat, hogy oltassák be magukat. „Mindannyian szeretnénk, ha az élet visszatérne a normális kerékvágásba” – hangsúlyozta. „Minél többünket beoltották, annál szabadabbak leszünk” – tette hozzá.

A kancellár arra kérte azokat, akik hisznek az oltás hatásosságában, hogy győzzék meg kételkedő ismerőseiket. Az oltás nemcsak a beoltottat védi, hanem szeretteit és hozzátartozóit is – mutatott rá.

Megjegyezte: továbbra is fontos, hogy az emberek hordják a maszkot, minél sűrűbben szellőztessenek, teszteltessenek, és tartsák meg a fizikai távolságot egymástól.

Merkel arról is beszélt, hogy a múlt heti áradások hatalmas károkat okoztak Németország nyugati részén, és az újjáépítés sokáig tart majd. „Türelemre lesz szükségünk” – hangsúlyozta a német kancellár, megjegyezve, hogy továbbra is több embert eltűntként tartanak számon.

Merkel kiemelte: az a cél, hogy közösen finanszírozzák az áradások okozta károk helyreállítását. Hozzátette: a következő napokban egyeztetnek a tartományi vezetőkkel a helyreállítási alap finanszírozásának részleteiről.

A szövetségi kormány szerdán kétszázmillió eurós gyorssegélyt bocsátott az érintett tartományok rendelkezésére. Az áradásokban több mint százhetvenen vesztették életüket.

A német kancellár sajtótájékoztatóján kitért a migrációs helyzetre is. Erről beszélve felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tegyék le egy közös menedékpolitika alapjait. Merkel szerint azoknak az embereknek a befogadására kellene koncentrálni, akiket hazájukban üldöznek. A német vezető egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy Fehéroroszország nem tartóztatja fel a területéről Litvániába tartó migránsáradatot.

A kancellár azt is elmondta: szerinte szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez, mert fontos, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe.

Aláhúzta: nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását.

Merkel arra a – különféle médiaszervezetek által a napokban nyilvánosságra hozott – vizsgálatra reagált, amelyből kiderült, hogy az izraeli NSO vállalat által gyártott Pegasus kémprogramot számos esetben használták sikerrel újságírók, politikusok és aktivisták megfigyelésére globális szinten.

Merkel emellett üdvözölte, hogy Berlinnek és Washingtonnak sikerült megállapodásra jutnia az Északi Áramlat-2 orosz földgázvezeték építésének befejezésével kapcsolatban, anélkül, hogy további amerikai büntetőintézkedések bevezetésére kerülne sor. A kancellár aláhúzta: Moszkva ígéretet tett arra, hogy nem fogja politikai fegyverként használni az energiát. Ellenkező esetben Washington és Berlin is elkötelezett a szankciók mellett.

Németországnak mindig is érdekében fog állni, hogy párbeszédet folytasson Oroszországgal – hangsúlyozta Merkel. Hozzátette: Moszkva természetesen nem fontosabb partner, mint Ukrajna vagy Lengyelország, amelyek hevesen ellenzik az Északi Áramlat-2-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában