Ország-világ

2021.06.11. 09:21

Mészáros Lőrinc szurkol a nemzetépítő politikai közösségnek

Mészáros Lőrinc interjút adott az Indexnek, amiben az üzletember beszélt arról, hogy a balliberális erők hadjárata a személye ellen, milyen csúsztatásokon alapul, ami egyúttal a történelem egy sötét korszakára emlékezteti. Továbbá szót ejtett arról is, hogy szerinte miért vannak a baloldalon rossz véleménnyel a cégcsoportjáról. Emellett közölte, hogy szurkol a jelenlegi ,nemzetépítő politikai közösségnek, hogy 2022 után is folytathassa a munkát.

„Egy óriási vállalatcsoportot működtetünk, csaknem 30 ezer alkalmazottal a gazdaság szinte minden szegmensében, vagyis a magánszférában mi vagyunk a legnagyobb foglalkoztatók” – hangsúlyozta az Indexnek adott interjúban Mészáros Lőrinc annak kapcsán, hogy A 100 leggazdagabb magyar listájának az élére került. Az üzletember a portál érdeklődésére elmondta, hogy aki egy kicsit is járatos az üzleti életben, az tudja, ezek vagyonbecslések, nem készpénzállományról van szó. Megjegyezte: a cégei valódi értékét pedig nem elsősorban pénzben, hanem értékteremtő képességben méri – írja a Magyar Nemzet.

A portál érdeklődésére Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a személyét ért támadások mögött azt látja, sokaknak nem tetszik az elkötelezett jobboldali kiállása. Ezzel összefüggésben az üzletember közölte: érthető számára, hogy a baloldal a Mészáros Csoporton, és más jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt.

A Mészáros Csoport vezetője emlékeztetett: 2002 és 2010 között sorra kapták a NAV-ellenőrzéseket, folyamatosan vagyonosodási vizsgálatokat rendeltek el ellene, mégis a tárgyalt időszakban, 2008-ban igen jelentős üzleti eredményt értek el, tehát a politikai széljárástól függetlenül is komoly teljesítményt tudnak letenni az asztalra.

Arra a kérdésre, hogy miért vélekednek egyesek negatívan a cégbirodalmáról, Mészáros Lőrinc elmondta: Magyarországon vannak politikai erők, akik a multinacionális tőke érdekeinek érvényesítésében érdekeltek, a balliberális kormányok idején pedig a külföldi tulajdonban lévő vállalatokat “hozták helyzetbe”.

„Ebből kellett nekünk felállni 2010-től. Habár tanulságot is eredményezett a 2002 és 2010 közötti időszak, hiszen megtanultunk küzdeni és méltósággal viselni a kudarcokat, de akkor nem sok esélyünk volt, hiszen 100 éves múltú külföldi vállalatokkal kellett felvennünk a versenyt, és ez nem volt egyszerű” – tette hozzá.

A kritikák kapcsán Mészáros Lőrinc kiemelte, hogy a jellemzően nyílt közbeszerzési eljárásokon elnyert pénzekre fogják rá a baloldali megmondóemberek, hogy ez közpénz felhasználásából származik, azonban a hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy tavaly a cégcsoport részesedése hazai építőiparban felhasznált források tekintetében alig 7 százalék volt.

„Erre még kis túlzással se lehet azt mondani, hogy Mészáros mindent visz” – hangsúlyozta.

A Hunguest Hotels-nek nyújtott 17,7 milliárd forintos állami támogatás kapcsán elmondta: a szállodalánc csak a harmadik körös pályázatban tudott részt venni. „Az első körben csak a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel lehetett pályázni, a másodikban a 100 szoba alatti szállodák pályázhattak, és csak az utolsó harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők. Tehát a Hunguest a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni” – hangsúlyozta.

A baloldalon többen a Hunguest Hotels bojkottjára biztatták az embereket, ami Mészáros Lőrinc számára értelmezhetetlen, ugyanis a magukat szociálisan érzékenynek vallók magyar munkahelyeket támadtak.

„Amikor az ellenzék a Hunguest Hotels-t, Magyarország legnagyobb szállodaláncát támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja. Szállóvendégeink a szálloda választásukkal döntenek és annak ellenére, hogy a járvány miatt tavaly csak később nyithattak a szállodák, sokan a Hunguestet választották, és én bízom benne, hogy ez idén is így lesz” – mondta.

Fekete-Győr András azon javaslata, miszerint egy felcsúti per keretében kell felelősségre vonni a jobboldalhoz köthető üzleti köröket, a magyar történelem egy sötét korszakára emlékeztetik Mészáros Lőrincet, aki sajnálatosnak tartja, hogy három évtizeddel a szabadság újbóli elnyerését követően ez lebeg a szeme előtt egy fiatal politikai generációnak.

„Természetesen tisztában vagyok az engem ért támadások valódi céljával, csak itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy az ilyen típusú fenyegetésekkel azt a közösséget is támadják, amelyet mi úgy hívunk, Mészáros Csoport. Mint említettem, csaknem 30 ezer dolgozó tagja ennek a közösségnek, ennyi családnak nyújtunk tisztes megélhetést, munkán alapuló biztonságot” – jegyezte meg Mészáros Lőrinc.

Arra a kérdésre, hogy mire számít a 2022-es országgyűlési választáson, Mészáros Lőrinc elmondta, hogy amióta visszavonult a közélettől, azóta politikai kérdésekkel nem foglalkozik, de köztudottak a politikai nézetei, mint ahogyan az is, szurkol, hogy a jelenlegi nemzetépítő politikai közösség folytathassa a munkát.

A leggazdagabb adakozó

A nagy vagyon nagy társadalmi felelősséggel is jár. Az Index kíváncsi volt arra, hogy a növekvő pénzügyi eredmények mellett az elmúlt másfél évben a cég milyen karitatív tevékenységet folytatott. A Mészáros Csoport Kommunikációs Igazgatóságának válaszát szerkesztett formában közölték.

2019 őszén még a koronavírus járvány kitörése előtt talán nem volt olyan ember, aki ne hallott volna Györök Zentéről, és a bűvös 700 millió forintról, amiért a szülei gyűjtést indítottak. Maga az anyuka osztotta meg a hírt, hogy Mészáros Lőrinc is támogatta a kisfiú gyógykezelését 100 millió forinttal. Zente után újabb SMA-s kisfiúnak indítottak gyűjtést. Az Enyingen élő másfél éves Leventénél félévesen diagnosztizáltak gerincvelő-izomsorvadást. Mészáros Lőrinc 120 millió forintot adott a családnak, emellett más nagyvállalkozókat is megkeresett, hogy adakozzanak, ennek eredményeként további 200 millió forint gyűlt össze.Az MKB Bank Nyrt. 2020. áprilisában 1 milliárd forintot adományozott az időskorúak tájékoztatásával és védelmével kapcsolatos kormányzati intézkedések elősegítésére. A járvány miatt az anyagi ellehetetlenülés szélére sodródott Hársfalevél Ápolási Intézet és Nyugdíjas Ház működési költségeire 25 millió forintot utalt át a Mészáros Csoporthoz tartozó Fejér B.Á.L. Zrt.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztálya fogadja az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan covidos édesanyák koraszülöttjeit is. Ellátásukra egy új szállító-inkubátort adományozott a Mészáros Csoport 8 millió forint értékben.

A cégcsoport 50 millió forintot adományozott a GYERMEKKOR Gyermekgyógyítás Korszerűsítéséért Alapítványon keresztül a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet számára egy új és korszerű Élettani Laboratórium létesítésére.

A járványügyi feladatok megoldásához a Balatontourist mobilházakat bocsátott a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet rendelkezésére.

2020 novemberében a Mészáros Építőipari Holding Zrt. 50 millió forint értékű támogatást nyújtott az Új Szent János Kórház Dr. Palich-Szántó Olga Alapítványa részére.

2020 novemberében izomsorvadásban szenvedő gyermekek fejlesztését elősegítő orvostechnikai eszközt (prodrobot) adományozott a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályának a Mészáros Csoport. Az érintett családoknak eddig jelentős anyagi megterheléssel járó kezelést ezentúl térítésmentesen biztosítja a kórház a 37 millió forintos adománynak köszönhetően.

A Csontvelő-Transzplantáció Alapítvány a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben csontvelő-transzplantáción átesett gyermekeket és családjukat támogatja oly módon, hogy hozzájárul az otthoni steril szoba kialakításához, a speciális gyógyszerek és különleges étrend költségeihez. A Mészáros Csoport által biztosított 5 millió forint a megváltozott életkörülmények miatt bajba jutott családoknak segít.

A V-Híd Zrt. 10 millió forinttal támogatta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán működő Aritmia Kutatás-Gyógyítás Alapítványt.

Nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, a mindennapi gyermekorvosi gyakorlatban jelentős segítséget nyújtó kutatás-fejlesztést támogatott a Mészáros Csoport. A mintegy 8 millió forintos informatikai fejlesztésnek köszönhetően országos szinten elérhetővé váltak a gyermekorvosok és védőnők számára a gyermekek aktuális fejlettségének, növekedésének meghatározásához szükséges adatok, amelyek hozzájárulnak az egyes terápiás beavatkozások eredményességéhez.

A PMA Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat speciális mentőautójának beszerzését 25 millió forinttal támogatta a cégcsoporthoz tartozó Takarékbank.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület 10 millió forint támogatásban részesült, amellyel 300 fogyatékossággal élő gyermek jövőbeni ellátását biztosítja az R-Kord Kft.

2021 márciusában a Mészáros Csoport 10 millió forinttal támogatta Kosztyú Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítványt. Az összegből rákban szenvedő gyermekek és fiatalok részére alakítanak ki rekreációs pihenőházat.

200 millió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően 574 nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsalád nyaralhatott 2020 július közepétől szeptember közepéig. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels szállodáiban és a Balatontourist Zalakaroson, Gyulán és a Balaton partján.

2021-ben ismét 200 millió forinttal támogatja a Mészáros Csoport a rászoruló egyszülős és nagycsaládok üdültetését.

1000 egészségügyi dolgozó díjmentesen foglalhatott két főre szóló két éjszakás csomagot félpanziós ellátással a Hunguest Hotels kijelölt szállodáiban. A szállodalánc és a Mészáros Csoport 70 millió forint értékű felajánlással ezzel a fejezte ki köszönetét az egészségügyi ellátásban dolgozók koronavírus-járvány ideje alatt tanúsított heroikus munkájáért. Ezen felül valamennyi egészségügyi dolgozó 25 százalékos kedvezménnyel üdülhet idén a Hunguest szállodáiban, ennek értéke előre nem becsülhető.

50 milió forint értékben, több mint 70 tonnányi tartós élelmiszert ajánlott fel a Mészáros Csoport a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került rászorulóknak. Ez a rendszerváltás óta a legnagyobb magán élelmiszeradomány.

Az M1 Flotta jóvoltából egy-egy gépjárművel segítette mintegy 10 millió forint értékben Mészáros Lőrinc Biatorbágy-Herceghalom illetve Felcsút polgárőreinek munkáját, a koronavírusjárvány alatt.

A Bicskei Önkéntes Tűzoltóság 200 milliós szerkocsi megvásárlásához gyűjtött pénzadományokat, amelyből 100 millió forintot Mészáros Lőrinc adományozott.

A Mészáros Csoport kezdeményezésére 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy 120 teljesen felszerelt, bútorozott lakókonténerrel segítsék a horvátországi földrengés károsultjait. Az összesen több mint 360 millió forint értékű adományozással olyan károsultaknak segítenek, akiknek a háza életveszélyessé vált, vagy súlyosan rongálódott. Ezen kívül a Mészáros Csoport 25 millió forint értékben több mint 46 tonnányi élelmiszert juttatott a horvátországi földrengés károsultjainak.

A Mészáros Alapítványon keresztül 2016 óta csaknem 800 diák kapott ösztöndíjat több mint 362 millió forint értékben.

A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány minden évben 90-110 millió Ft körüli összeggel támogatja a térség fiataljainak otthonteremtését.

A covid-árvák megsegítésére a Mészáros Csoport cégei 50 millió Ft, Mészáros Lőrinc magánvagyonából pedig további 10 millió Ft-ot utalt át a Regőczi István Alapítványnak. Összesen: 2 milliárd 650 millió forint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában