ellentmondások

2021.06.01. 06:38

Kiengedték a kórházból az éhségsztrájkja miatt kezelésre szoruló kubai ellenzéki aktivistát

Az aktivista-művész a San Isidro csoport tagja, amely évek óta tiltakozik a szabadságjogok korlátozása ellen Kubában.

Kiengedték Kubában a kórházból Luis Manuel Otero Alcantara ellenzéki aktivistát helyi idő szerint hétfőn, aki azért szorult mintegy négy héten át tartó kezelésre, mert korábban éhségsztrájkkal tiltakozott és folyadékot sem vett magához.

A kórház tájékoztatása szerint a 33 éves ellenzéki teljesen felépült, minden értéke a normális tartományban található. Alcantara támogatói azonban korábban kétségbe vonták a kórház nyilatkozatait, mert amikor május 2-án beszállították, arról adtak ki nyilatkozatot, hogy az aktivistán nem észlelhető alultápláltság jele, állapota pedig stabil, ami mintha megkérdőjelezte volna, hogy egyáltalán éhségsztrájkolt.

Otero Alcantara most úgy nyilatkozott, hogy a kórházban nem engedték semmilyen információhoz hozzájutni, ezért most tájékozódnia kell arról, hogy mi történt, amíg bent volt, és utána tud majd nyilatkozni arról, hogy ő hogyan élte meg a kezelést. Amerikai tisztviselők és jogvédők egyaránt politikai fogolynak nyilvánították az ellenzéki aktivistát, akit szerintük az állami titkos szolgálat megfigyelt a kórházban. Havanna szerint az ellenzéki aktivista az Egyesült Államok zsoldjában áll.

„Folytatjuk a küzdelmet” – jelentette ki a kórházból távozva Otero Alcantara. Az aktivista-művész a San Isidro csoport tagja, amely évek óta tiltakozik a szabadságjogok korlátozása ellen Kubában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában