politikai válság

2021.06.09. 13:25

A sztálinista időkhöz hasonlította Lukasenka rendszerét a belorusz ellenzék vezetője

Nemzetközi bíróság felállítását javasolta szerdán Prágában Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék emigrációban élő vezetője, aki szerint a bíróság büntetőeljárást folytathatna Aljakszandr Lukasenka elnök diktatórikus rendszerének képviselői ellen.

Cihanouszkaja szerint Lukasenka rendszere alapvetően terrorista, s Fehéroroszország lakossága olyan elnyomásnak van kitéve, amilyet a sztálinista idők óta nem ismert.

„Javaslom egy nemzetközi bíróság felállítását, amely kivizsgálná a Lukasenka-diktatúra bűntetteit a múltban, illetve a 2020-as választások idején” – jelentette ki Cihanouszkaja a cseh parlament felsőházában, a szenátusban elmondott beszédében.

Szerinte büntetőeljárást kellene indítani a Lukasenka-rendszer képviselői ellen, míg az ellenzék elnyomásában közreműködő fehérorosz intézményeket pedig bűnössé kellene nyilvánítani – jegyezte meg.

„Nem szabad megengednünk, hogy a történelmet a diktátorok írják” – hangsúlyozta az ellenzéki vezető, aki négynapos látogatást tett Csehországban Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke meghívására.

Cihanouszkaja úgy véli, hogy a fehéroroszországi helyzet egyetlen megoldása a szabad, nemzetközi felügyelet alatt megtartott választások megrendezése lehet. Felszólította a politikusokat és a nemzetközi közvéleményt, hogy ennek érdekében gyakoroljanak nyomást Lukasenka rendszerére.

A tavalyi fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja vasárnap érkezett négynapos látogatásra Prágába. Kedden Milos Zeman államfővel és Andrej Babis kormányfővel találkozott, akik támogatásukról biztosították őt.

Cihanouszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint 10,1 százalékot szerzett és nagyon lemaradt a győztes Lukasenka mögött. Az Európai Unió számos országa azonban úgy véli, hogy a választás eredményét manipulálták, ezért nem ismerik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában