mikroagresszió

2021.06.09. 18:30

A szólásszabadságot fenyegetik az egyetemek bejelentőprogramjai

Egyre elterjedtebb az Egyesült Királyságban, hogy az egyetemek olyan szoftvereket működtetnek, melyeken a hallgatók névtelenül bejelenthetik az őket ért „mikroagressziókat”. Többek szerint azonban ez egyértelműen fenyegeti a szólásszabadságot.

A „mikroagresszió” meghatározása szerint olyan kijelentés, szóhasználat vagy tett, mely bár nem ártó szándékú (sokszor észre sem vett), de előítéletet tartalmaz, ezáltal agressziónak, sértésnek minősül. Ilyen lehet például, ha valaki megkérdezi egy ázsiai amerikaitól, hogy hol született, ugyanis ezzel azt feltételezzük, hogy nem amerikai – írja a V4NA hírügynökség.

Az Egyesült Királyságban több egyetemen is elkezdtek olyan szoftvereket használni, melyeken keresztül a diákok névtelenül jelenthetik, ha egy oktató vagy másik diák részéről mikroagressziót tapasztalnak – hívja fel rá a figyelmet a Reclaim The Net.

A program használata a legnagyobb felháborodást a Cambridge Egyetemen okozta, a kritikusok szerint ugyanis ez a rendszer

fenyegetést jelent a szólásszabadság és az álláspontok félelem nélküli megvitatásának hagyományára.

Mint kiderült, számos egyetemen használták a Report + Support nevű szoftvert, melyet a Culture Shift cég fejlesztett ki. Elmondásuk szerint az eszköz megkönnyíti a hallgatók számára a visszaélések és zaklatások bejelentését, az efféle támadások elszenvedői ugyanis gyakran nem mernek védelmet kérni. Így, névtelenül könnyebben tudnak segítséget kérni és kapni.

Helen Pluckrose, egy tanácsadó cég alapítója a The Times-nak arról beszélt, hogy a Report + Support alapítói „felvilágosult kapitalisták”. Pluckrose szerint a „felvilágosult kapitalisták” általában fehér, középosztálybeli emberek, akik rengeteg pénzt keresnek azzal, hogy más fehér emberekkel elhitetik, hogy rasszisták, majd azt, hogy szükségük van a segítségükre, hogy megmondják neki hogyan gondolkodjanak és viselkedjenek.

A Report + Support alapítói azonban hangsúlyozzák, hogy nem céljuk a szólásszabadság korlátozása, és küldetésük, hogy lebontsák az intézményeken belüli fenyegetések és zaklatások bejelentésének akadályait.

Ugyanakkor a kritikusok szerint az eszköz lehetővé teszi, hogy diákok névtelenül és következmények nélkül tegyenek bejelentéseket akár akkor is, ha egészen triviális problémájuk van oktatóikkal.

Az Edinburgh-i Egyetemen például valaki amiatt jelentette fel társadalmi antropológia professzorát, mert kritizálta a politikai korrektséget

– tette hozzá a hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában