nemzetközi felháborodás

2021.05.24. 14:58

Uniós szankciókra számíthat Belarusz a gépeltérítés miatt

Az európai politikusok állami terrorizmusról beszélnek, Minksz mellett egyedül Ororszország áll ki.

Nemzetközi színtéren is heves reakciókat váltott ki a vasárnap esti belarusz gépeltérítés, melynek az volt a célja, hogy a hatóságok letartóztassák Roman Protaszevics belarusz ellenzéki újságírót – foglalta össze az első reakciókat Magyar Nemzet.

Az ügy következményeit és az esetleges szankciókat az európai állam- és kormányfők a hétfő este kezdődő csúcstalálkozón is megtárgyalják, melyről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke adott hírt közösségi oldalán.

– Mivel a kényszerintézkedés végrehajtása veszélyezteti az utasok és a személyzet biztonságát, a nemzetközi légi közlekedési szabályok esetleges megsértésének a kivizsgálására van szükség. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve az intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben

– közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy reagált az eseményre, hogy a gépeltérítésért felelős személyeket szankcionálni kell, az újságíró letartóztatását pedig emberrablásnak minősítette. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter egységes és határozott reakcióra szólított fel az Európai Unió részéről, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig állami terrorcselekményről beszélt.

Heiko Maas német külügyminiszter szintén súlyos következményekre számít.

„A lehető leghatározottabban elítélem a Ryanair járatának a kényszerleszállását Minszkben, valamint Roman Protaszevics újságíró letartóztatását. Felszólítom a hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az őrizetbe vett személyt”

– fogalmazott Charles Michel a vasárnap esti közleményében.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, szorosan figyelemmel kíséri az eseményeket, közösségi oldalán pedig arról írt, hogy az ügy nemzetközi vizsgálatot igényel. Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető lépésének a bírálói sorához az Egyesült Államok is csatlakozott.

– Ez a Lukasenka-rezsim által elkövetett megdöbbentő cselekmény több mint 120 utas, köztük amerikai állampolgárok életét veszélyeztette. Az első jelentések, amelyek a fehérorosz biztonsági szolgálatok részvételéről szólnak és egy fehérorosz harci gép bevetéséről az utasszállító elkísérésére, súlyos aggodalomra adnak okot, és teljes kivizsgálást igényelnek

– szögezte le Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

– Az Egyesült Királyság elítéli a belarusz hatóságok tegnapi lépéseit, akik gépeltérítést alkalmazva tartóztatták le Roman Protaszevics újságírót

– jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter is, kihangsúlyozva, hogy Lukasenkát felelősségre kell vonni.

Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető elmondta, hogy Protaszevicset halálbüntetéssel fenyegetik, a 26 éves férfit már tavaly novemberben felvette Minszk a „terrorista tevékenységben részt vevő személyek” listájára. Az ellenzéki aktivistát mindemellett kormányellenes tüntetések megszervezésével és gyűlöletkeltéssel vádolják.

Anatolij Glaz, a belarusz külügyminisztérium szóvivője azonban arról beszélt közleményében, hogy

a hatóságok fellépése megfelelt a nemzetközi szabályoknak,

és csupán a Nyugat igyekszik „politizálni” a kialakult helyzetet. Oroszország kiáll Lukasenka mellett, Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében azt az esetet említette meg, amikor Washington kérésére a bolíviai elnök gépét leszállíttatták Ausztriában.

– Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának az ügyében

– közölte hétfőn a belarusz külügyi tárca, amely egyúttal védelembe vette a helyi hatóságok döntését.

Az AirBaltic lett légitársaság szóvivője hétfőn bejelentette: a társaság nem használja többé a belarusz légteret.

A Protaszevics-incidens

A Ryanair FR4978 járatszámú személyszállító repülőgépe a görögországi Athénból tartott a litván Vilnius felé, amikor a belarusz légteret elérve a hatóságok arról értesítették a pilótákat, hogy a repülőn robbanószerkezet lehet. Noha az utasszállító ekkor már jóval közelebb volt Litvániához, Minszk határozott kérésére és az ezt megerősítő Mig–29 típusú vadászgép megjelenésére a járat végül a Belarusz fővárosban szállt le.

Az azóta publikált felvételek tanúsága szerint a vadászgép levegő-levegő rakétákkal volt felszerelve. A pokolgépről szóló hír utólag hamisnak bizonyult, ugyanis Belarusz célja az volt, hogy letartóztassák Roman Protaszevics ellenzéki újságírót, aki a közel hárommillió aktív követővel rendelkező Nexta egyik alapítója és korábbi főszerkesztője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában