palesztin-izraeli feszültség

2021.05.08. 22:49

Több ország is elítélte az izraeli összecsapásokat

Több közel-keleti ország, köztük Szaúd-Arábia és a kapcsolatait Izraellel a közelmúltban rendező Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is elítélte szombaton a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokat, melyekben mintegy kétszáz palesztin és több izraeli rendőr is megsérült.

– Az Egyesült Arab Emírségek határozottan elítéli, hogy Izrael lerohanta a szent al-Aksza mecsetet – jelentette a WAM állami hírügynökség, amely Halífa al-Marar külügyi államminiszter idézi, aki felszólította Izraelt, hogy „vállalja a felelősséget a feszültségek csökkentése terén, és vessen véget a feszültséget növelő gyakorlatainak”.

A BNA bahreini állami hírügynökségen keresztül a manámai külügyminisztérium arra szólította fel Izraelt, hogy „hagyjon fel az elutasított provokációkkal Jeruzsálem népével szemben”.

Szaúd-Arábia a feszültséget kiváltó izraeli intézkedést is elítélte, vagyis azt, hogy Izrael palesztin családokat lakoltat ki Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedéből, mert lakásaikat és telkeiket izraeli zsidók a magukénak tartják.

– Szaúd-Arábia elítéli Izrael tervét, hogy palesztinokat telepítsen ki otthonaikból, hogy kiterjessze rájuk szuverenitását – tudatta a rijádi külügyminisztérium. Szaúd-Arábia nyilvánosan nem támogatta szövetségeseit, amikor rendezték kapcsolataikat a zsidó állammal, csak hallgatólagosan fogadta el a megállapodásokat.

Moszkva „nyugtalanságának” adott hangot a Jeruzsálemben történtek miatt, s egyúttal a feszültségek csökkentésére szólított fel.

– Nyugtalansággal szemléljük a fejleményeket, és minden felet felszólítunk, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek tovább élezhetik a helyzetet – tudatta az orosz külügyminisztérium. Moszkva arra is emlékeztetett, hogy nem ismeri el a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben telepek létesítését, javak és ingatlanok kisajátítását.

– Ez a nemzetközi jog megsértése, és akadályozza a konfliktus békés rendezését – tette hozzá az orosz külügyminisztérium.

A Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kialakult feszültségek és az erőszak azonnali mérséklésre szólította fel a feleket szombaton Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője is. Nyilatkozatában a szóvivő hangsúlyozta, hogy „mindkét fél politikai, vallási és közösségi vezetőinek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és erőfeszítéseiket az ingatag helyzet stabilizálására kell összpontosítaniuk”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában