Ország-világ

2021.05.26. 15:24

Szijjártó: erős az együttműködésünk Spanyolországgal az embercsempész maffiákkal szemben (videó)

A miniszter szerint ha nem kezeljük megfelelően a hosszú távú fenyegetéseket, ránk omlanak, mint az illegális migráció.

Magyarország és Spanyolország együttműködése erős az embercsempész maffiákkal szembeni fellépésben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter spanyol kollégájával szerdán közösen tartott madridi sajtótájékoztatóján.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta a két ország közötti egyetértést az Európai Unió külső határainak védelmében, valamint a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben történő megsegítésének szükségességében.

„Nem szabad elfeledkezni a hosszú távú biztonsági fenyegetésekről, amelyeket ha nem kezelünk megfelelően, azok ránk omlanak, ilyen az illegális migráció” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az embercsempész maffiákat végleg fel kell számolni, „mint üzleti modellt szét kell zúzni, amíg nem lesz késő”.

Szijjártó Péter szerint a migráció kérdésében Magyarország álláspontja egyértelmű. „Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy magunk dönthessük el, kit engedünk be Magyarországra és kit nem, (...) éppen ezért nem fogadunk el semmi fajta kötelező betelepítési kvótát, nem fogadjuk el, hogy Brüsszel határozza meg kiket kell befogadni” – fogalmazott hozzátéve, hogy Európába csak az jöhet be, aki ezt szabályszerűen meg tudja tenni.

Szól arról, hogy Magyarország számít a Spanyolországgal való szoros együttműködésre az idő alatt is, amíg betölti az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának elnökségét.

A miniszter bejelentette: Magyarországon a jövő tanévben már a negyedik osztálytól első idegennyelvként lesz választható a spanyol.

A kéttannyelvű képzésben márt mintegy száz általános és középiskola vesz részt – fűzte hozzá.

Mint mondta, egyetemi képzésben 370 spanyol diák tanul Magyarországon, és reményét fejezte ki, hogy a barcelonai egyetemen nemsokára megkezdheti munkáját egy magyar lektor.

Arancha González Laya spanyol külügyminiszter üdvözölte, hogy a magyar parlament szerdán jóváhagyta az európai uniós helyreállítási alapot, így már csak három ország törvényhozásának kell ratifikálnia az uniós megállapodást. Emellett örömét fejezte ki amiatt is, hogy Magyarország új konzulátust nyit Málagában, amely ösztönözheti a Spanyolországba irányuló magyar turizmust is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában