Ország-világ

2021.05.28. 07:28

Orbán Viktor: mindenkit arra kérek, hogy vegye fel az oltást – HALLGASSA MEG!

Hosszú idő után először ezer alá csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt betegek száma és százezer alatt van az aktív betegeké – közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A miniszterelnök azt mondta: a kórházban ápoltak közül 121-en vannak még lélegeztetőgépen. A jelenleg is aktív fertőzöttek száma 84 719, ők tehát még nem tudnak dolgozni, veszélyben az egészségük, van, aki az életéért küzd.

A kormányfő közölte: csütörtökön 25 ezer ember kapta meg az első védőoltását, 117 ezren pedig a másodikat. Ezek jó hírek, de további mintegy hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon, márpedig „tudományos tény, hogy ez a vírus nem fog elmenni”.

Sokan tévesen gondolják, hogy ha nincsenek beoltva, akkor megúszhatják a megfertőződést.

„Meg fogja találni a vírus az utolsó embert is, aki nem védett, márpedig a saját és a családunk egészségét csak a védőoltással óvhatjuk meg”

- hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő arra kért mindenkit, vegyék fel az oltást.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Védenek a vakcinák az indiai mutáns ellen

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a második körös oltásokat tekintve utolértük az Egyesült Királyságot. Mindenki büszke lehet erre a teljesítményre, aki részt vett benne. Az indiai mutánsról azt mondta a kormányfő, hogy az itthoni alkalmazott oltások közül mindegyik alkalmas az indiai mutáns legyőzésére.

Előnyben vagyunk a Nyugathoz képest

Orbán Viktor szólt arról is, hogy rémhír az, hogy a keleti vakcinákat kapókat nem engedik be más országba. „A keleti vakcinákkal is lehet majd utazni. Sok országban még nagyon távoli kérdés az utazás. Magyarország egymás után köti meg a megállapodásokat a védettség kölcsönös elismeréséről. Nyugaton még nem értek oda, ahol mi vagyunk” – mondta a kormányfő.

Senki sem zárja el magát a turisták előtt

Orbán Viktor elmondta, hogy várhatóan csak júliusban lesz uniós egységes igazolvány.

„Nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták előtt. Engem is kínai vakcinával oltottak be, és mégis utazhatok” – tette hozzá.

Most a gazdaság újraindítása a kérdés

„Amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos. Nemcsak az egészségügyben, hanem a gazdaságban is. Meg kellett védeni a munkahelyeket, a fizetéseket, az emberek munkaképességét – mondta Orbán Viktor. – Egész eddig védekeznünk kellett. Most, hogy a harmadik hullámot legyőztük vagy leszorítottuk a földre, már nem védekeznünk kell, hanem újra kell indítani a gazdaságot. Megviselt bennünket a járvány, a vállalkozóknak vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket. Újra mozgékonnyá kell válni. Most egy átmenet van” – tette hozzá.

Az újraindítás költségvetése

A 2022-es költségvetés is az élet újraindításáról szól. Amikor megkapjuk a második negyedéves gazdasági adatokat, akkor biztató eredmények lesznek – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is, nem szerencsés a munkaszervezés az uniós csúcson a késői kezdés miatt. „A klímavédelmet mindenki fontosnak tartja az unióban, mert mindenki máshonnan indul. A fő kérdés, hogy a terheket hogyan osszuk szét” – mondta.

„Az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizettessük meg, Nyugaton természetes, de Magyarországon évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk. A klímavédelem szétterítése nem fogadható el”

– tette hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy egy-másfél hónap múlva a klímavédelem területén az EB kijön 10-12 jogszabállyal. „Akkor kell majd megvédeni a magyar emberek érdekeit. A következő két-három évben rezsiharcot kell folytatni” – tette hozzá.

Spanyol témák

Orbán Viktor elmondta, hogy a VOX vezetőjével is közölte: Magyarország klímabajnok. A második nagy téma a bevándorlás, mivel Spanyolországba is jelentős mennyiségű bevándorló érkezik. „Van bevándorlásellenes párt Spanyolországban, és ők is a családtámogatást szeretnék” – mondta.

Nagy szerepe lesz a brit–magyar kapcsolatoknak

A brit tárgyalásairól azt mondta, rossz, hogy a britek távoztak az unióból, mivel sok kérdésben egyetértettek. Megjegyezte: Európából nem mentek ki, csak az unióból. Egy brit–magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatot kell kialakítani. A brit–magyar kapcsolatoknak nagy szerepük lesz a jövő magyar külpolitikájában – mondta a kormányfő.

Gyurcsány a főnök a másik oldalon

Orbán Viktor szerint egy „vakuemlék” az őszödi beszéd, mindig emlékezni fogunk rá. „Az vágja mellbe az embert, hogy aki ezt elmondta, az ugyanúgy ott van a magyar politikában, mint korábban. Ez még nekem is mellbevágó élmény” – mondta a kormányfő.

„Nemcsak arról beszélünk, hogy itt van, hanem ugyanezzel az emberrel harcolok, mert Gyurcsány a főnök a baloldalon”

– közölte a kormányfő.

Hozzátette: a főpolgármester háta mögött újjáalakult a Gyurcsány-kormány, ez egy különleges jelensége a magyar politikának.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem kell félteni a fiatalokat, megvan a magukhoz való eszük. „1956-ról sem tanítottak minket, mégis tudtunk mindent a forradalomról” – fogalmazott.

Hozzátette: jobban aggasztja, hogy a bezártság a gyerekeket is megviselte. „Bízom benne, hogy szép gyermeknap jön” – zárta szavait a kormányfő.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában