Ország-világ

2021.05.17. 11:04

100 nap múlva leteszik a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét (videó)

György László, az ITM államtitkára az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján közölte, hogy hamarosan kezdődik a debreceni oltóanyaggyár építése.

100 nap múlva lerakják a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét – mondta György László az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján az Origo tudósítása szerint. 1749-ben ezen a napon született Edward Jenner, a himlőoltás feltalálója – tette hozzá.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Patrióta gazdaságpolitika

György László, az ITM államtitkára közölte, hogy az oltás életet ment. Ezért is épül a debreceni oltóanyaggyár. A koronavírus-járvány Magyarországot igazolta, mivel 2010 óta patrióta gazdaságpolitikát folytat.

Éppen ezért kell hazai tulajdonú oltóanyaggyár, hogy a hazai szükségleteket biztosítsuk

– hangsúlyozta György László.

Nagy lehetőség a nemzetgazdaságnak

György László szerint az oltóanyaggyártás a nemzetgazdaságot is jelentősen erősíti.

Ez egy komoly lehetőség, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi ellátásba – tette hozzá.

Az iparág 16 százalékot fordít kutatás-fejlesztésre.

A nemzeti oltóanyaggyár létesítése egy olyan ipari kultúrához vezet, ami magas béreket fizet és magas hozzáadott értékkel rendelkezik majd – mondta György.

2022 végétől termelhet a nemzeti oltóanyaggyár

– tette hozzá az államtitkár.

A harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk

Müller Cecília elmondta, hogy egy ilyen járvány leküzdésében rendkívül fontos lépés az oltások felvétele. A járványügyi adatok kedvezőek – tette hozzá. A megbetegedések száma is jelentősen csökken – mondta az országos tiszti főorvos. Már több mint négy és félszerese a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekhez képest.

A harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk.

Vakcinabőség van

Müller Cecília közölte, hogy a lakosság több mint 47 százaléka már beoltott.

Szerda estig lehet Pfizer-vakcinára időpontot foglalni.

Hétfőn 38 400 Jansen vakcina érkezik. Vakcinabőség van, most már csak az egyénen múlik, hogy él-e a védőoltás lehetőségével – fogalmazott.

Mindkét adag oltást fel kell venni

Müller Cecília arról is beszélt, hogy nagyon fontos mindkét adag vakcina felvétele. Köszönetet mondott az oltópontok munkájának, a 16–18 éveseket is folyamatosan oltják.

Emlékeztetett rá, hogy a mai nap a védőoltások előtti tisztelgés napja. Részletesen ismertette, hogyan fejlesztették ki a fekete himlő elleni védőoltást.

Felkészült Magyarország

Járványügyi biztonság tekintetében Magyarország az egyik legfelkészültebb ország – mondta Müller Cecília. Szólt arról is, hogy a hazai oltóanyaggyártás már 1936-ban megindult.

Az egyik legfontosabb tényező a betegbiztonságban

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon már évtizedek óta nagyon magas szinten van a vakcinák készítése és ellenőrzése. Nagyon fontos szempont ez a betegbiztonság szempontjából is, hiszen a védőoltások az elsődleges megelőzés eszközei – tette hozzá.

Így készül a magyar oltóanyag

Müller Cecília szólt arról is, hogy tavaly januárban izolálták itthon a koronavírust, és folyamatosan haladnak a magyar szakemberek az oltóanyag kifejlesztésében.

Egy olyan oltóanyagot akarnak kifejleszteni, ami a magyar emberek számára a leghatékonyabb

– tette hozzá. Az oltóanyag hasonló lesz az agyvelőgyulladás és az influenza elleni oltáshoz – ismertette.

1435-en nem viseltek maszkot

Kiss Róbert a védőoltást igazoló applikációról azt mondta, hogy több mint 130 ezren töltötték le, egyelőre tesztüzemben működik. 1435-en nem viseltek maszkot a hétvégén – közölte.

532 ember szegte meg a kijárási tilalmat

Egy dunaszigeti kiskocsmát zártak be a hétvégén, mert nem zárt be 23 órakor – mondta Kiss Róbert. 532 ember szegte meg a kijárási tilalmat a hétvégén. Budapesten, a VI. kerületben egy magánlakáson 22 ember bulizott, ebből 8 külföldi állampolgár volt – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, nem jelentené ki, hogy lecsengett a harmadik hullám. De úgy látja, a védőoltásoknak köszönhetően sikerült megtörni azt. Mindenki regisztráljon, és vegye fel a védőoltást – emelte ki ismét.

Borítókép: György László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában