Terrorizmus

2021.05.10. 14:36

Korzikai fegyveres csoport ellen indított vizsgálatot a francia terrorelhárítás

Vizsgálatot indított a francia terrorelhárítási ügyészség egy korzikai szeparatista csoport ellen, amely a múlt héten jelentette be a megalakulását – derül ki az ajacciói főügyész hétfői bejelentéséből.

Az FLNC Maghju május 5-én, a France 3 televíziós csatornához eljuttatott közleményében adott hírt magáról, éppen a Franciaországhoz tartozó sziget függetlenségért mintegy négy évtizeden át fegyveres harcot folytató Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front (FLNC) 1976-os megalakulásának évfordulóján.

A csoport részéről azt közölték, hogy a korábban az FLNC soraiban küzdő tagjaik folytatni fogják a szervezet küzdelmét, valamint éles szavakkal illették a Korzikán zajló kábítószerkereskedelmet és a helyi maffiát.

Az FLNC 2014-ben, több mint 4500 elvállalt támadás után jelentette be, hogy leteszi a fegyvert, ezt követően azonban a szervezetből kivált kisebb csoportok több támadás elkövetőjeként is jelentkeztek.

Az FLNC Maghju részéről azt vetették a francia kormány szemére, hogy bár az FLNC 2014 után igyekezett „politikai megoldást” találni a problémákra, Párizs semmit nem tesz a párbeszédért.

Egy függetlenségpárti-mérsékelt szövetségnek köszönhetően a nacionalisták 2015-ben meghatározó erővé váltak a korzikai nemzetgyűlésben, amely számos reformkövetelést fogalmazott megpéldául a korzikai nyelv elismerését hivatalos nyelvként a francia mellett, és specifikus státuszt pénzügyekben. Ám Párizs egyebek között csak azt hagyta jóvá, hogy január elsejétől a két korzikai megye egybeolvadjon.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében található szigeten júniusban helyhatósági választásokat tartanak.

Címkék#terrorizmus
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában