Ország-világ

2021.05.14. 06:08

Itt a társadalmi konszenzus: egy kormányfőnek tudnia kell angolul

Komoly veszélyt jelent Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti esélyeire, hogy a magyarok elsöprő többsége (83 százalék) szerint Magyarország mindenkori kormányfőjének kell tudnia angolul – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A teljes felnőtt népesség 83 százaléka várja el, hogy a magyar miniszterelnök tudjon angolul ahhoz, hogy az ország érdekeit tudja képviselni, s csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy ez nem szükséges – derül ki a Nézőpont Intézet országos, május 10. és 12. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Mivel az elmúlt napokban Karácsony Gergely nyelvtudásának hiányától volt hangos a bal- és a jobboldali média is, az egyértelmű társadalmi elvárás megnehezíti számára az előválasztáson való indulásának bejelentését. Utoljára a Kádár-kori Magyarországnak voltak olyan kormányfői, akik nem beszéltek legalább egy idegen nyelvet, márpedig Karácsony aligha akar közös platformra kerülni velük – írja a Magyar Nemzet.

A jelenlegi kormányfő munkájával szemben kritikusok körében is négyből hárman (73 százalék) nem hajlandók elfogadni, ha egy miniszterelnök nem tud angolul. Márpedig az előválasztáson résztvevők ebből a körből fognak kikerülni. Az Orbán Viktor angoltudásában biztos kormányfő-szimpatizánsok körében még ennél is magasabb, kilencvenszázalékos a mindenkori kormányfő angoltudásával szembeni elvárás. Ritkán ért egyet közéleti kérdésekben ez a két tábor.

A társadalmi csoportok közül leginkább a fiatalok követelnék meg egy kormányfőtől a tárgyalóképes angoltudást: a 18–29 évesek körében tízből kilencen (89 százalék) vélekednek így. Még a leginkább megengedő demográfiai csoportok (férfiak, szakmunkások, hatvan évnél idősebbek) esetében is négyből három ember úgy látja, hogy a nyelvtudás fontos eleme egy miniszterelnök képességeinek.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. május 10. és 12. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában