Ország-világ

2021.05.08. 13:45

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”

A balliberális lap tévesen idézte a végleges dokumentumot, amelyben már a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

A HVG nyomán a balliberális sajtó átvette a hírt szombaton, miszerint „Orbánnak nem sikerült kifúrnia a nemek közötti egyenlőségre utaló kifejezést a portói nyilakozatból”. A végleges dokumentumot az Európai Tanács honlapján nemrég tették közzé,

abban viszont nem szerepel a magyar és a lengyel kormány által kifogásolt „gender equality” kifejezés,

az országvezetők „a nemek közötti egyenlőség” helyett arról írnak, hogy „a társadalom minden egyes tagja” számára dolgoznak az igazságos és egyenlő bánásmódért.

A Magyar Nemzet időközben megtudta, hogy a HVG által idézett dokumentum nem az EU vezetői által elfogadott portói nyilatkozat szövege volt, hanem a szintén az EU-csúcson lévő, szociális partnerszervezetek „portói szociális kötelezettségvállalás” nevű dokumentuma.

A balliberális lap tehát két dokumentumot mosott össze, tévesen idézte a portói nyilatkozatot.

Az EU állam- és kormányfőinek, tehát az Európai Tanácsnak a szövegében egyébként egyszer szerepel az átideologizált „gender” szó, mégpedig a „gender pay gap”, azaz a nemek közötti bérkülönbségek leküzdéséről szóló résznél. Egy kormányzati forrás lapunknak rámutatott: hazánk ezt nem is kifogásolta, hiszen erre az angol nyelvben nincs más megfelelő kifejezés.

Mi a baja a kormánynak a „gender” szóval?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Portóban maga is arról beszélt: Magyarország számára alapvető, hogy a nőket és a férfiakat egyenlő bánásmód illeti meg. Keresztényként azonban a problémát a „gender” mint ideológiailag motivált kifejezés használata jelenti.

„A kifejezés jelentése tisztázatlan, valahol a nő és a férfi megjelölés között mozog”

– fogalmazott.

Varga Judit igazságügyi miniszter pedig a Magyar Nemzetnek mondta el: „Magyarország egy olyan unióhoz csatlakozott, ahol a szerződések alapvetésként szólnak a férfiak és nők közötti egyenlőségről. Ha a foglalkoztatás szempontjából nézzük a helyzetet, a magyar kormány messzemenőkig támogatja a fizetések közötti különbségek csökkentését. Ezt a szándékot viszont nem szeretnénk ideológiai elemekkel felvizezni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában