hadműveletek kezdődtek

2021.04.24. 22:10

Törökország ismét a PKK-t támadja Irak északi részén

Törökország újabb katonai offenzívát indított az észak-iraki hegyekben megbúvó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet fegyveresei ellen – közölte a TRT állami televízió szombaton.

A katonai művelet a határon található törökországi Hakkari városa elleni légi- és tüzérségi csapásokkal indult pénteken este. Az offenzívát, amelyben különleges egységeket, harci drónokat és helikoptereket is bevontak, szombaton kiterjesztették az iraki Kandil-hegységre is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az Anadolu hírügynökségen keresztül közzétett videóüzenetében közölte, hogy több terroristát sikerült ártalmatlanítani. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva célja „a gyilkosbanda kiirtása”. Mindemellett hangsúlyozta, hogy

Ankara tiszteletben tartja Irak területi épségét.

Sem Bagdad, sem a félautonóm iraki Kurdisztán egyelőre nem reagált a történtekre. Az iraki vezetés korábban azzal vádolta Törökországot, hogy katonai műveletével megsérti szuverenitását.

Bár a Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása az Irak északkeleti részén fekvő Kandil-hegységben van, a szervezet Délkelet-Törökországban tevékeny, ahol 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért. A török hadsereg az elmúlt két évben rendszeresen hajtott végre a mostanihoz hasonló műveleteket az iraki határ túloldalán.

A PKK-t Törökországon túl az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja.

A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket. Ankara azt állítja, hogy a PKK harcosai az év elején a török biztonsági erők 13 tagját ejtették túszul, akiket aztán a határvidéken kivégeztek. A holttesteket február elején találták meg szintén egy katonai művelet során. A PKK ezzel szemben azt állítja, hogy ezek az emberek a török légierő bombázása közben vesztették életüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában