térképpel

2021.04.29. 16:29

Nem járt sikerrel az ENSZ a ciprusi kérdés rendezésében

Ezúttal sem jártak sikerrel az ENSZ erőfeszítései a ciprusi kérdés rendezésében; a görög és török ciprióták nem tudtak közös nevezőre jutni a hivatalos tárgyalások megindításához – jelentette ki csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a Genfben zajló informális egyeztetések zárónapján.

– Azért még nem adom fel – mondta Guterres, aki szerint egy újabb informális találkozót hívnak össze két-három hónap múlva Genfben, amin, mint ezúttal is, a Ciprusi Köztársaság, a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság, valamint Görögország, Törökország és Nagy-Britannia képviselői lesznek jelen.

Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy a török ciprusiak továbbra is a kétállami megoldás mellett kardoskodnak, míg a görögök egy két tagállamból álló szövetségi állam mellett tették le a garast a világszervezet korábbi határozata alapján. Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnök a tanácskozást követően leszögezte, hogy

a kétállami megoldásra vonatkozó török javaslat egyértelmű megsértése az ENSZ Ciprusra vonatkozó határozatainak,

és ezért sosem fogják azt elfogadni.

– Fikarcnyi esélye sincs annak, hogy Törökország vagy a török ciprióták sikerrel járjanak ezzel. Ezt az ENSZ főtitkára világossá tette – mondta újságíróknak nyilatkozva Anasztasziádisz.

Ersin Tatar, az Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője pedig kijelentette, hogy nincs értelme a hivatalos tárgyalásoknak, amíg nem ismerik el országát. Hozzáfűzte, hogy

nem fognak eltántorodni a kétállami megoldástól.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Tatar azt is hangsúlyozta, hogy

a görög ciprusiak nem álltak elő a vita rendezését szolgáló új javaslattal.

Guterres a kedden kezdődött háromnapos informális találkozón a megosztott szigeten kialakult helyzet rendezésének lehetőségeit próbálta kipuhatolni, miután az utóbbi ötven évben számtalan kísérlet zátonyra futott.

Kettészakadt ország

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béketárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában