Fehérorosz válság

2021.04.19. 16:05

Litvánia több mint 800 fehérorosznak adott beutazási engedélyt

Humanitárius megfontolásokból nyolcszázöt fehérorosz állampolgárnak ajánlották fel a litván hatóságok a beutazás lehetőségét tavaly augusztus óta – közölte hétfőn a litván belügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint 376 fehérorosz állampolgár élt is a lehetőséggel. A lett hatóságokhoz ezenkívül 133 menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

A kormány vonatkozó rendelete értelmében humanitárius, politikai megfontolásokból, a külügyminisztérium közbenjárásával beutazhatnak Litvániába azok a fehérorosz állampolgárok, akikről egy különbizottság megállapítja, hogy hazájukban veszélyben van a biztonságuk. Az engedélyt az elnyomás és üldöztetés elszenvedői, fehérorosz ellenzéki aktivisták kapják meg. Ehhez közölniük kell a litván hatóságokkal az erre vonatkozó információkat.

Fehéroroszországban a tavalyi augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint harmincezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek. A hatóságok több ellenzéki vezető ellen indítottak büntetőjogi eljárást, összeesküvés és a törvényes hatalom megdöntésére irányuló kísérlet címén, többet közülük kitoloncoltak vagy távozásra kényszerítettek az országból, köztük Cihanouszkaját is.

Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. Az EU három szankciós csomagot is elfogadott olyan fehérorosz cégekkel és olyan személyekkel szemben, akiket felelősnek tart a választás meghamisításáért, valamint a tüntetőkkel szemben alkalmazott karhatalmi erőszakért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában