Ország-világ

2021.04.29. 10:21

Gulyás Gergely: aki igényli, egy héten belül megkaphatja az oltást (videó)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen a héten is beszámolt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos és más kormányzati intézkedésekről.

Budapest, 2020. október 1. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

– Azért haladunk gyorsabban az újraindítással, mert az oltottak száma lényegesen magasabb nálunk, mint más uniós országokban – fejtette ki Gulyás Gergely a kormányinfón. Kiemelte, hogy pénteken elérhetjük a négymillió beoltottat, így további szolgáltatások lesznek elérhetők. A Miniszterelnökség vezetője hangsúlyozta: szigorúan szankcionálják majd a védettségi igazolvánnyal történő visszaéléseket. A tárcavezető arról is beszélt, hogy minden hazánkban alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos, és mindenkit regisztrációra biztatott.

Az újraindítás legfontosabb lépéseit ismertetve elmondta, hogy a négymillió beoltott elérése után a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni. Este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is, ide 18 éven aluliak védettségi igazolvány nélkül is beléphetnek. A védettek szállodába is mehetnek, ahová a gyerekek ugyancsak beléphetnek védettségi igazolvány nélkül. A védettek látogathatják az állatkerteket, a vadasparkokat, a színházakat és a múzeumokat is.

Az edzőterem, uszoda csak védettek, illetve 18 év alatti versenysportolók számára lesz nyitva – sorolta, hozzátéve: a védetteknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

A büntető törvénykönyv módosítása várható annak érdekében, hogy ne hamisítsák a védettségi igazolványokat.

– A közokirat-hamisításnak lesz egy minősített esete, ami a hamis védettségi igazolványok bemutatására vonatkozik. A helyiség üzemeltetőjének, szolgáltatásnyújtónak a felelőtlenségét súlyos pénzbírságokkal sújtjuk, százezertől egymillió forintig. A legsúlyosabb esetben akár egyéves bezárással is sújtható.

A lakodalmak kapcsán elmondta: ötmillió oltás elérésekor szeretnék feloldani a tilalmat.

– Május harmadik hétvégéjéig ezt a számot jó eséllyel elérhetjük – fűzte hozzá. Gulyás Gergely azt is leszögezte, hogy közterületen és a boltokban továbbra is kötelező lesz a maszkhasználat.

Minden oltás hatékony

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy a védettségi igazolványhoz gyorsan hozzá lehet jutni:

ha valaki most regisztrál, egy héten belül kaphat oltást, a legtöbb oltóanyag elérhető.

– A baloldal oltásellenes kampánya sokakban keltett bizonytalanságot – mondta a tárcavezető, aki úgy fogalmazott, hogy szeretné világossá tenni: a vakcinák biztonságosságával kapcsolatos kételyeket a tények nem támasztják alá.

– Nyilvántartják, hogy ha valaki az oltás után orvosi kezelésre szorul – mondta a miniszter, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy ezeket az adatokat nyilvánosságra hozták egy táblázat formájában. A táblázat közéleti vitákat generált, amelyek a tárcavezető szerint előremutatók voltak. A viták kapcsán egy dolgot leszögezett: a táblázat elsősorban azt mutatja meg, hogy az oltások hatékonyak.

– Valamennyi oltás esetében egy százalék alatt van a megbetegedések száma – mondta Gulyás Gergely.

– A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban sok panasz érkezett – ismertette a miniszter, amelyről elmondta: az orvos rögzíti az oltás tényét az egészségügyi szolgáltatási térben. Ha valaki nem kap igazolványt, akkor ellenőrizni tudja, hogy az orvos feltüntette-e az oltás tényét az ESZT-ben.

– Az egyik legnagyobb logisztikai akciója ez az elmúlt évtizedeknek, több mint 4,5 millió ember kapja meg az igazolványt.

Igyekszünk mindent megtenni a hiányzó vakcinaigazolványok kapcsán – emelte ki a tárcavezető.

Gulyás Gergely a védettségi igazolványok kiállításával kapcsolatban jelezte: jelenleg 4 176 133 igazolvány van a nyomdában. Ebből 651 ezer a betegségen átesetteknek, 3 525 073 pedig az oltottaknak készült. Az elkészült igazolványok közül 3,240 milliót az oltottaknak, 600 ezret pedig a fertőzésen átesetteknek már postáztak is.

– Ha nem is naprakész, de néhány nappal az oltottságot követi az igazolványok kialakítása – mondta Gulyás, jelezve: megvizsgálnak minden olyan esetet, amikor valaki oltást kapott, de az igazolványa nem érkezett meg.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a szerdai kormányülésen meghatalmazták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a védettségi igazolvány elfogadásáról a lehető legtöbb állammal.

– A védettségi igazolványhoz kapcsolódó jogokat szeretnénk kétoldalúan elismertetni, tehát a másik állam védettségi igazolványait is elfogadjuk – szögezte le a miniszter.

Újra növekedési pályára állhat a gazdaság

Gulyás Gergely beszámolt róla, hogy az újraindítást segítő uniós pénzalap hamarosan elérhetővé válik.

– A vissza nem térítendő támogatást Magyarország teljes egészében fel fogja venni – ismertette, hozzátéve: a hitellehetőséggel egyelőre csak három uniós ország szeretne élni, hazánk nem. 2023 végéig azonban bármikor projektalapon igényelhető ez a hitel. Ha szükség lesz rá és kedvező lesz a kamat, akkor elképzelhető, hogy később Magyarország is él a lehetőséggel.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarország elsőként fogja benyújtani a helyreállításra vonatkozó javaslatát. Felidézte,

Európában is elismerik, hogy a hálapénz kivezetése jó döntés volt Magyarországon.

– Olyan orvosbéremelés történt, amihez hasonló nem volt a rendszerváltoztatás óta – hangsúlyozta, hozzátéve: azt kérte a kormány, hogy az egészségügyi reform egy részét támogassa, mintegy 30 milliárd forinttal járuljon hozzá az Európai Bizottság.

– Ez nem az EU ajándéka, mögötte a tagállamok közös vállalása áll – fogalmazott.

A helyreállítási alapból az egészségügyre és a fenntartható zöldközlekedésre szeretnénk a legtöbb pénzt fordítani

– hangsúlyozta a miniszter.

Emlékeztetett: az elmúlt tíz évben az EU-nál gyorsabb gazdasági növekedés jellemezte az országot, de ezt a járvány megszakította. A kormány reméli, hogy újra növekedési pályára állhat a gazdaság. Kitért arra is, hogy az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből tervezik megvalósítani.

A baloldalnak meg kell vizsgálnia a korrupcióhoz való viszonyát

– A főváros közlekedést átalakító döntései okozták a dugókat Budapesten – értékelte Gulyás Gergely a Fővárosi Önkormányzat politikáját. Hozzátette: jó lenne, ha az autós üldözés különböző formáit megszüntetnék, amelyet nem autóval, hanem döntésekkel követnek el.

– Az egyensúlyt nem sikerült megtalálni az autósok, kerékpárosok, gyalogosok között

– állapította meg a miniszter.

Az osztálykirándulás és a táborok megtarthatóságáról május közepén lehet dönteni.

– A nyári táborokra a kormány is készül, az Erzsébet-táborokban több ezer gyermek tud nyaralni. A szándék az, hogy legyenek táborok, de korai még erről dönteni – mondta a tárcavezető.

Gulyás Gergely szavai alapján hamarosan sor kerülhet a 16–18 éves korosztály oltására, amelyre a Pfizer-vakcina alkalmas. A fiatalabb, 12–16 éves korosztály olthatóságát Izraelben még vizsgálják, ezt akkor lehet megtenni, ha nem vezet egészségkárosodáshoz.

Czeglédy Csaba előválasztáson való indulása kapcsán a tárcavezető megjegyezte, hogy Gyurcsány Ferenc ügyvédjét korábban elítélték adócsalásért, ezért a baloldalnak meg kell vizsgálnia a korrupcióhoz való viszonyát: olyan jelöltet indítanak, akit a legsúlyosabb cselekményekkel, a fiatalok megkárosításával vádoltak meg.

Folyamatos kell legyen az újraoltás

A határon túliak oltása kapcsán a tárcavezető kiemelte: először belföldön szeretnének mindenkit beoltani, aki kéri ezt, ezután vizsgálják meg a segítségnyújtás lehetőségét. Ebben természetesen a későbbiekben számíthatnak a határon túliak a kormányra.

Gulyás Gergely kiemelte, a kormány nem állapított meg sorrendet a vakcinák között, amikor nyilvánosságra hozták a vakcinatáblázatot, amelyet egyébként a baloldal is követelt.

– Valamennyi vakcina biztonságos, ellenőrzött és hatékony. Érdemi, komoly hatékonyságbeli különbség nincsen köztük. Ha mégis van, akkor a Szputnyik javára, de ezt csak zárójelben jegyzem meg – szögezte le.

Rámutatott: a közzétett vakcinatáblázatból kiderül, hogy hányan betegedtek meg az oltást követően.

– Jól látszik, hogy aki beoltatja magát, jóval nagyobb biztonságban van, mint ha nem kapott volna vakcinát

– mondta Gulyás Gergely.

Az oltások révén kialakuló védettség időtartamáról Gulyás Gergely úgy szólt, a legtöbb gyártó már kitolta a korábbi 6 hónapot 8-9 hónapra, de lehet, hogy a koronavírussal szembeni védettség akár másfél-két évig is fennáll.

Az ellenanyagszint-ellenőrzésekből arra lehet következtetni, hogy akár egy évig, vagy ennél hosszabb ideig is tarthat a védettség – vélekedett a miniszter, aki szerint a kormánynak arra kell majd készülnie, hogy mindenki megkaphassa a következő oltását, mielőtt a védettség megszűnik. Ez szükséges ahhoz, hogy elkerülhessük a járvány újabb hullámát.

– Fontos, hogy folyamatos legyen az újraoltás, ennek megfelelően fogunk tartalékolni vakcinákat – mondta, egyúttal jelezte: az uniós beszerzések alapján úgy tűnik, bőven fog maradni oltóanyag.

Ismét elérhetőek a szűrővizsgálatok

– Mától mindenki számára elérhetőek a szűrővizsgálatok. Az egynapos sebészeti eljárás az Emmi miniszterének döntése értelmében május 3-tól – közölte Gulyás Gergely kérdésre válaszolva.

A határzár időpontjának megszűnéséről még nem tudott konkrétumot mondani a tárcavezető, de azt kiemelte, hogy védettségi igazolvánnyal be lehet majd jönni az ország területére külföldről karanténkötelezettség nélkül, ha elérjük a négymillió beoltottat.

Az uniós helyreállítási alap kapcsán elhangzott a kérdés, hogy miért veszünk fel kevesebb pénzt, mint amennyire lehetőség lenne. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

a kormány szeretne a lehető legkisebb államadóssággal túljutni a járványon, a felsőoktatáshoz szükséges források rendelkezésre fognak állni,

amihez a költségvetésben, a helyreállítási alapban és az uniós költségvetésben elégséges pénz áll rendelkezésre.

A helyreállítási alap ratifikációjáról szóló javaslat már az Országgyűlés előtt van, hamarosan szavazhatnak róla.

Nincs migráció, amíg polgári kormány van Magyarországon

Azzal kapcsolatban, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen súlyos gazdálkodási hiányosságokat állapított meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), Gulyás Gergely közölte: az ÁSZ-nak kell megállapítania, hogy milyen súlyosságúak voltak a feltárt hiányosságok. Ha olyan súlyos hibákról van szó, amelyek kapcsán szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja is felmerül, akkor az ÁSZ feljelentést fog tenni.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy Józsefváros Kocsis Máté polgármestersége ideje alatt aranykorát élte, azóta viszont a fejlesztések megálltak, a kerületet jelenleg vezető Pikó Andrásnak van még mit tanulnia ezen a téren.

Az illegális migrációval kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: lezárt határok mellett ugyan a migráció is megállt, de ez addig fog tartani, amíg a lezárások. Utána a politikától függ, hogy folytatódni fog-e az Európa felé beáramló migráció vagy sem.

– Ha a baloldalon múlik, ide nagyon sokan fognak bejönni. De amíg polgári kormány van Magyarországon, addig nincs migráció.

A menekültügyi egyezményeket természetesen betartjuk – tette hozzá.

A Fudan Egyetem magyarországi kampusznyitása kapcsán a miniszter jelezte: magyarul és kínaiul is elérhető lesz a beruházás szerződése.

– Kína és Magyarország közösen hoz létre alapítványt, ez egy közcélt szolgáló, közérdekű alapítvány, az állami felügyelet tehát biztosított lesz – magyarázta.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy jobb lenne, ha a kormány az ellenzékkel közösen tudná buzdítani az embereket az oltási regisztrációra, de a baloldal oltásellenes álláspontot képvisel, ezért nem tudnak velük oltási kampányt folytatni.

Elmondta, összesen nyolcmillió regisztrációra jogosult van Magyarországon, de az oltásra regisztráltak száma jelenleg még nem érte el az ötmilliót. Ha elegen jelentkeznének a vakcinák felvételére, akkor akár tíz napon belül elérhető lenne az ötmilliós határ, ami a nyitás, lazítás újabb lépéseit teszi majd lehetővé.

Őszre nem lesz akadálya az ellenzéki előválasztásnak

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta:

jelenleg nem látják járványügyi akadályát annak, hogy őszre szabadon megtartott előválasztást szervezzen az ellenzék.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának létrehozása kapcsán a tárcavezető kiemelte: a szervezet több hatóság összevonásával jött létre, az új szabályozás hatékonyabb hatósági gyakorlatot biztosít, átlátható jogi környezetben.

A telt házas EB-meccsek kapcsán a tárcavezető leszögezte: azért rendezhetünk telt házzal meccseket Magyarországon, mert júniusra, az Eb kezdetére már mindenki megkaphatta a vakcinát itthon, aki igényelte, a külföldiek pedig csak negatív teszttel vagy oltási igazolvánnyal vehetnek részt a sportrendezvényeken.

Gulyás Gergely kérdésre kiemelte ismét: rendkívül kicsi annak az esélye, hogy valaki oltás után megbetegedjen. Jelenleg arról nem tudott adatot mondani, hogy hányan kerültek kórházba az oltások utáni koronavírusos-megbetegedés miatt.

A költségvetési tanács észrevételével kapcsolatban, hogy a 2022-es költségvetésnek érdemes lenne háromszázalékos deficitcélt kijelölni, a miniszter közölte: minden szakmai szervezet véleményét meghallgatják. Emlékeztetett, hogy a tanács véleményének egy pontban van rendkívüli jelentősége: a költségvetés alkalmas-e az államadósság csökkentésére.

Minden vakcinát alaposan ellenőriz a hatóság

Az oltóanyagok kiszállítását firtató kérdésre a tárcavezető úgy felelt,

minden egyes vakcinát alapos ellenőrzésnek vetnek alá a Nemzeti Népegészségügyi Központban,

csak ezután szállíthatják ki őket az oltópontokra. A kormánynak ebbe nincs és nem is lehet beleszólása.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy május elsejétől már tajszám nélkül is lehetőség nyílik a regisztrációra. Megjegyezte: az első oltást követő egy hét, tíz nap elteltével valamilyen fokú védettség már kialakul.

– Érdemi különbség nem az első és a második oltás között van, hanem az oltatlanság és az első oltás között – húzta alá.

A szabad vakcinaválasztásra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely úgy felelt:

az oltás nem kötelező, így eddig is el tudta dönteni mindenki, hogy elfogadják-e a felajánlott vakcinát.

– Most már annyiban van választási lehetőség, hogy időpontfoglaló rendszerben Sinopharmra és AstraZenecára lehet jelentkezni. Ha valaki visszautasítja a felajánlott oltást, akkor újra sorra kerül – szögezte le a miniszter.

A diplomaták oltásával kapcsolatban kiemelte: a Magyarországon élő külföldiek immunizálása is fontos a vírus legyőzéséhez. Először április elején oltották azon országok diplomatáit, ahonnan oltóanyagokat kapott Magyarország, így a kínai, orosz és brit diplomatákat. Április közepétől kezdték a nagykövetségek dolgozóinak oltását.

Kérdésre elmondta azt is, hogy most sokkal több a bizonytalanság a központi költségvetés tervezését illetően, mint a koronavírus megjelenése előtti időkben, de könnyebb helyzetben vagyunk, mint tavaly, és joggal bízhatunk abban, hogy május végével, június elejével teljesen megszűnik a járvány, vagy legalább annyira visszaszorul, ami már nem zavarja az ország normális működését.

A minisztertől azokról az orosz kémekről is kérdeztek, akik korábban felrobbantottak egy lőszerraktárat Csehországban. A tárcavezető kiemelte: csak azokról az esetekről beszélhet, amikor a rendelkezésre álló információk nem titkosak. Ennek megfelelően egy általános választ adott a miniszter:

– A magyar titkosszolgálatok a nemzeti államérdeket kötelesek védeni mindenkitől, aki hírszerzési tevékenységet folytat Magyarországon.

Az iskolák jelenléti oktatásra való visszatérése kapcsán Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy április 19-től megszűnt a digitális oktatás, két különböző tanrend pedig párhuzamosan nem folytatható. A krónikus beteg tanulók viszont, akik már korábban felmentést kaptak az óralátogatás alól, online formában is bekapcsolódhatnak a tanórákba.

A jövő héten kezdődő érettségi kapcsán a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet: konszenzus van az oktatásirányítás és a szakmai szervezetek között abban, hogy idén is maradjon a tavalyi vizsgaidőszakban már bevált forgatókönyv. Eszerint most is csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg, a szóbeliket nem.

Borítókép: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy korábbi sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában