Ország-világ

2021.04.26. 11:09

Operatív Törzs: elindult a tömeges oltási akció (videó)

A szakemberek a járványhelyzet legfrissebb híreiről számoltak be hétfőn.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.

Forrás: MTI

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatójának elején Kiss Róbert arról beszélt, hogy szombaton megnyitottak a teraszok és kerthelyiségek. Kirívó szabályszegés nem történt a hétvégén – tette hozzá. Kedvezően hatott a szabálykövetésre a 11 órás kijárási tilalom kezdete is – mondta Kiss Róbert. Mindenkinek megköszönte az együttműködést.

2137 ember nem viselt maszkot a hétvégén – mondta Kiss Róbert. Nyíregyházán egy apartmanházban 9-en tartózkodtak, és emiatt eljárás indult. 915 ember szegte meg a hétvégén a kijárási tilalmat.

Négymillió felett újabb könnyítések jönnek

Kiss Róbert szólt arról is, hogy ha a négymillió oltotti létszámot elérjük, akkor újabb lépések következnek. Ezek az új szabályok ma megjelentek a Magyar Közlönyben. Éjféltől lesz kijárási tilalom, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára rengeteg szolgáltatás lesz elérhető.

Továbbra is kötelező a maszkviselés

Továbbra is hatályban maradnak a családi és magánrendezvényekre vonatkozó tiltások, kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. A maszkviselés továbbra is kötelező – hangsúlyozta a rendőr ezredes. A korridorokon 345 rendőri intézkedés volt – tette hozzá.

Folyamatos a Sinopharm vakcina elosztása

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy

már több mint 3,6 millió ember kapott legalább egy oltást.

Ezek az adatok segítenek, hogy a pandémiás időszakot magunk mögött hagyjuk. Szombaton 600 ezer Sinopharm vakcina érkezett – tette hozzá. Sikerült ezt a tetemes mennyiségű oltóanyagot úgy felszabadítani, hogy mindenhol lehessen használni.

A kínai vakcina hatékony lehet a mutánsokkal szemben

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kínai vakcina egy inaktivált vírust tartalmaz. Teljes elölt vírust tartalmaz, így nagyon hatékony immunválaszt ad – tette hozzá. Az országos tiszti főorvos szerint a különböző variánsokkal szemben is hatékony lesz, egyelőre még zajlanak a vizsgálatok ezen a téren.

Kedvező az online időpontfoglaló fogadtatása

Az online időpontfoglalás kapcsán azt mondta, hogy nagyon kedvezőek a tapasztalatok ezzel kapcsolatban. Felhívta a fiatalokat, hogy ők is regisztráljanak. Elkezdődött a WHO európai immunizációs hete – mondta.

„Senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincsen biztonságban”

Magyarország a lakosok 37 százalékát beoltotta, hatékonyan védenek a vakcinák. A WHO üzenete, hogy senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincsen biztonságban.

A saját egészségünk megtartásán túl felelősek vagyunk mások egészségéért is

– mondta Müller Cecília.

Sikeres az oltóbuszok tevékenysége

Az oltóbuszok továbbra is a kistelepüléseket keresik fel – mondta Müller Cecília. Már 62 településen jártak és több mint 10 ezer főt tudtak beoltani. A napokban Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járnak.

Az indiai mutáns ellen is véd a vakcina

A járvány továbbra is velünk van – mondta Müller Cecília. Az indiai mutáns kétfajta variáns harmadik eredőjeként jelent meg, és most nagyon súlyos helyzetet okoz Indiában. Már Európában is azonosították az indiai variánst – mondta a szakember. Úgy tűnik, az itthon használt vakcinák védenek az indiai mutáns ellen.

Mindenki oltassa be magát

Müller Cecília szerint minden védelmi szabályt be kell tartani, mert a vírus itt van velünk. Mindenki oltassa be magát – kérte a tiszti főorvos.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában