Ország-világ

2021.04.22. 06:29

Kásler Miklós: mások életét kockáztatja a baloldal az oltásellenes megnyilvánulásaival

Nagyon óvatosnak kell lennünk, a vírusjárványnak ugyanis még nincs vége – figyelmeztet Kásler Miklós, aki szerint az oltást ezért kell mindenkinek minél előbb felvennie, mert ez jelenti a legkomolyabb esélyt arra, hogy meg tudjuk fordítani a folyamatot. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere elégedett a háziorvosok helytállásával, mert Magyarországon elképesztő tempóban folyik az oltás, amely nagyon komoly szervezési munkát jelent.

Budapest, 2021. január 18. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az Egészséges Budapest Program koronavírus elleni védekezést támogató eszközbeszerzéseirõl tartott online sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. január 18-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kásler Miklóssal a Magyar Nemzet készített interjút, melyet változtatás nélkül közlünk.

Vágjunk a közepébe: maradtak-e ellátatlanul betegek a járvány idején?

A második hullámban az addigi tapasztalatokat figyelembe véve azt rendeltem el, hogy a kórházi ágyak negyven százalékát készítsék fel a fertőzött betegek kezelésére, és hét százalékát az intenzív ellátásra. Ez van érvényben jelenleg is. Ennek a negyven százaléknak körülbelül a felén kezelnek betegeket, azonban lényegesen magasabb az intenzív osztályok terheltsége. Az infektológiai osztályokon (ahol a középsúlyos betegek fekszenek) a tartalékok most is nagyok – ez vonatkozik az eszközökre, a műszerekre, a lélegeztetőgépekre. Egy héttel ezelőtt minden megyei kórház vezető erről tájékoztatott, és több kórház megkeresése során is ezt tapasztaltam. Minden rendelkezésre áll. A legnagyobb kihívás most, hogy az orvosok és a nővérek – miután egy éve folyamatos készültségi állapotban vannak – elfáradtak, főleg lelkileg. Hitvallásuknak megfelelően továbbra is kitartással végzik a munkájukat, amiért ezúton is köszönetet mondok. Az egészségügyi rendszer összességében bírja a terhelést. Volt persze olyan pillanat, amikor egyes kórházakban megteltek az ágyak, de akkor azonnal átszállították a betegeket egy másik kórházba, ahol volt előkészített üres ágy. Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el.

Sikeres volt az egészségügyi dolgozók átoltása? Tapasztalnak-e jelenleg megbetegedéseket körükben?

Az egészségügyi dolgozók megfertőződése az oltakozás következtében gyakorlatilag megszűnt. Azért vettük előre őket, hogy zavartalanul és fokozatosan tudják végezni a munkájukat a betegek veszélyeztetése nélkül.

Mi az, amit megtudtunk a koronavírusról az elmúlt egy évben?

Egy évvel ezelőtt gyakorlatilag semmit nem tudtunk a vírusról, se a felépítését, se a térbeli konfigurációját, se a fertőzési kapacitását. A vírus által okozott megbetegedésről sem voltak pontos adataink. Diagnosztika és vakcina sem állt még rendelkezésünkre, a célzott terápia is hiányzott. Azóta az ismereteink és főleg a tapasztalataink lényegesen gyarapodtak. Ennek ellenére sokféle vélemény, cikk jelenik meg a szakirodalomban a Covidról, és ezek közül több egymásnak ellentmondó. Még mindig sok a nyitott kérdés, így sokféle véleményt lehet hallani.

Milyen fórumokon egyeztet a minisztérium a frontvonalban dolgozókkal? Hogyan osztják meg a tapasztalataikat egymással a szakemberek?

Már tavaly márciusban próbáltuk értelmezni a betegséget: először arról volt szó, hogy ez egy tüdőgyulladás, aztán jöttek a különböző magyarázatok: citokinvihar, bradykininvihar. Majd megjelentek azok a kutatási eredmények, amelyek ismeretében megállapítható volt, hogy a legkisebb erek belső rétegének gyulladása trombózist okoz a szervezet szöveteiben. Tehát ez a magyarázata annak, hogy sokszervi gyulladás alakul ki, több szerv károsodik. Mi eközben összevetettük a klinikai kórlefolyást a patológiai lelettel, próbáltuk megérteni, hogy az emberi szervezetben mi történik. A magyar patológia krémje szisztematikusan figyelte azt, hogy az elhunyt betegek szervezetében milyen változások történtek. Ezt vetettük össze azzal, hogy előzőleg milyen tünetek, panaszok alakultak ki, hogyan zajlott le a betegség. Értelmeznünk kellett a kísérőbetegségek szerepét. Felmértük, hogy mennyivel növeli a rizikót a magas vérnyomás. A cukorbetegség fennállása esetében azt találtuk, hogy a fiatalabb korosztályt jobban veszélyezteti, mint az időseket. Határozott rizikófaktor az elhízás, a rákbetegség, a krónikus tüdőbetegség, az immunhiányos állapot. A kísérőbetegségek pedig kombinálódhatnak is, ami növeli a rizikót. Már márciusban úgy állítottuk össze a diagnosztikai és terápiás irányelveket, hogy alapjaiban nem is kellett rajtuk változtatni. Nagyon sok olyan irányelvet állítottunk össze a szakmai kollégiumi tagozatok segítségével, amelyekkel hónapokkal előztük meg a többi országot.

Mindezt a boncolásokon keresztül szerzett tudás alapján?

Részben. Emellett az autoimmun betegségek, a melanoma malignum kezelése és a csontvelő-átültetés során szerzett ismereteink alapján, részben következtettünk a klinikai eseményekből. A WHO 2020 márciusában jelentette ki, hogy világjárvány van, de már januárban jöttek a hírek, amiket mi vettünk először komolyan, ezért kezdtük meg a felkészülést. Már januárban létrehozta miniszterelnök úr az operatív törzset. Erre azért volt szükség, mert a járványügyi intézkedések később a társadalom minden rétegére és az élet minden területére vonatkoztak. Mostanra viszont van már vakcináció, a terápiában is újabb és újabb hasznos gyógyszereket tudunk alkalmazni, például a bamlanivimabot, amit mi kezdtünk el Európában először használni. Mivel nem egyértelmű a szakirodalom álláspontja, mi annak hiszünk, amit tapasztalunk. A minisztérium a kórházaknak minden héten tájékoztatást ad, ez egy online körkapcsolás, ahol a vezető szakemberek elmondják többek között, hogy jelen pillanatban hogy áll a favipiravirral való kezelés vagy éppen mi a lélegeztetés szerepe a koronavírusos betegek kezelésében. Tájékoztatást kapnak az aktuális irányzatokról is a kórházak. Az egyeztetéseken a szakmai kollégium érintett tagozatai folyamatosan részt vesznek, és majdnem minden tagozat érintett.

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg azok számára, akik elkapják a koronavírust?

Jelen pillanatban a betegség lényegének azt gondoljuk, hogy a legkisebb erek belhártyája károsodik az egész szervezetben. Mint ahogyan már korábban érintettük, az érfal gyulladása által okozott trombózis a test összes szervében előfordulhat. A felgyógyultaknak ezért maradhatnak szövődményei; fejfájás, ízületi gyulladás. A szövődmények kialakulása attól függ, milyen immunállapotban ért minket a fertőzés, illetve hogy a vírus mennyire agresszív. A poszt-Covid-szindróma kezelési irányelveit, a minisztérium kezdeményezésére, a szakmai kollégium tagozatai és az érintett országos intézetek összeállították. Most vagyunk abban a fázisban, hogy ki kell építeni a megfelelő struktúrát.

Mikorra várható, hogy a beadott oltások száma elkezdi letörni a napi halálozások számát?

A mortalitás csökkenése egyelőre szolid 2-3 héttel követi a fertőzöttek számának csökkenését. A brit mutáns nyolcvan százalékkal fertőzőképesebb, de ezt sem tudtuk még januárban. Azt sem tudtuk, hogy egyre fiatalabbakat fertőz meg, és egyre súlyosabb betegséget okoz, veszélyesebb, mint az eredeti koronavírus. A kormány szigorításai arányosak voltak, olyan szabályokat kell hozni, amelyeket be is lehet tartatni. Az egyéni felelősség szerepe nagyon megnövekedett. A társadalom most már belefáradt a korlátozásokba. Az oltások jelentős felgyorsítása a legnagyobb remény: ha a társadalom nagy százalékát sikerül átoltani, akkor az immunitás növekedése a vírus lassú eltűnését fogja eredményezni. Fontos vizsgálni a reprodukciós rátát, amely azt jelzi, hogy egy ember hány továbbit fertőz meg. Ez a szám novemberben 0,71 százalék volt, a brit mutáns terjedésével 1,34 százalékra ment fel, ekkor robbant be a fertőzöttek száma. Mostanra sikerült visszavinni 0,7 környékére. Ebben benne volt a március 8-i szigorítás és az oltások hatása is. Nagyon óvatosnak kell lennünk, a vírusjárványnak ugyanis még nincs vége. Az oltást ezért kell mindenkinek minél előbb felvennie, mert ez jelenti a legkomolyabb esélyt arra, hogy meg tudjuk fordítani a folyamatot. Aki ez ellen bármit tesz, elbizonytalanít, az életet veszélyezteti.

Mi a véleménye a baloldal fordulatáról: öt hónapig az oltások ellen hangolták a közvéleményt, majd közös videóban álltak ki a vakcináció mellett.

Én nem látok semmilyen fordulatot, a baloldal most is ontja az oltásellenes nyilatkozatokat. Másokat lebeszélnek az oltásról, miközben ők beoltatják magukat akár a keleti vakcinákkal is. Mint orvos, végképp felháborít, hogy a hatalom megszerzése és a járvány elhúzása érdekében képesek odáig elmenni, hogy mások életét kockáztassák. A baloldal oltásellenessége emberek életét veszélyezteti. A baloldal azt is mindennap bejelentette 2018 óta, hogy az egészségügy összeomlott. Ezekre nem reagáltam, mert ezek politikai játszmák. Az ellenzék mostani fellépése a demokrácia félreértelmezése. Az a propaganda, amit a baloldal csinál, nem a szólás szabadsága, teljesen egyértelműen az emberek elbizonytalanítását szolgálja. Nem lehet elégszer elmondani, hogy minden védőoltás jobb, mint a vírusfertőzés! A keleti oltóanyagok elleni kommunikációs hadjárathoz hasonló történik most az AstraZeneca ellen is. Senki nem bizonyította még be, hogy oki összefüggés van a trombózisos esetek és a vakcináció között. Egy biztos: az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO is teljesen egyértelműen kijelentette, hogy az AstraZeneca előnyei messze meghaladják a hátrányait. Aki látott súlyos covidos beteget, fulladó beteget, az nem vitatja. Én sok ezret láttam, tudom, miről beszélek. A világ legkiválóbb orvosai vitatkoznak, a szakirodalom is sokszínű, a legjobb szándékkal szólalnak meg, de nem mindig írják le, hogy nem tényt közölnek, hanem a saját gondolataikat. Aki viszont erről semmi ismerettel nem rendelkezik és a megszólalásai mögött politikai szándék van, az ellen kell tenni egy-két megjegyzést!

Hogyan teljesítettek a háziorvosok az oltakozás lebonyolításában? Kezdetben voltak kétségek, volt olyan DK-s doktor, aki azzal dicsekedett, hogy megváltoztatja az oltási sorrendet.

A háziorvosoknak komoly orvosi szabadsága és egyben felelőssége van, hogy praxisukban milyen sorrendben hívják be az oltandókat. Erre szakmai ajánlás is született, amely a kockázati krónikus betegeknek elsőbbséget javasol. Remélem, nem ezen változtatott a DK-s doktor. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak hatósági jogkörei vannak, ezt nem bírálhatja felül senki. Az orvosi kamarának nem feladata tudományos ajánlásokat tenni, az etikai kérdések eldöntése azonban igen. Az lenne a feladatuk, hogy minden egyes esetben ezeket a megnyilvánulásokat, beleértve a vírustagadókat is, kivizsgálja. Összességében elégedett vagyok a háziorvosok helytállásával, hiszen Magyarországon elképesztő tempóban folyik az oltás az ő segítségükkel is. Nagyon komoly szervezési munkát jelent az oltási program és a megvalósítás is.

Mi a véleménye arról, hogy egyes óvodai, iskolai nevelők nem osztják meg a szülőkkel, hogy beoltatták-e magukat. Mit lehet tenni ezekben az esetekben?

Természetesen az oltás önkéntes és személyes egészségügyi adat, ugyanakkor remélem, hogy beoltatták magukat a saját és mások védelme érdekében is. Minden hivatás esetében felelősséggel kell viselkedni a többi embertárs iránt. Ha valaki magánügynek tartja a koronavírus-járványt, az téved. A bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozóknak három, soron kívüli oltást is szerveztünk, és a legtöbben éltek is vele, aki még nem, az is meg fogja kapni, ha regisztrált.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában