Ország-világ

2021.04.08. 18:55

A Deutsche Welle reflexből hazudik, ha magyar ügyről van szó

Nem csökken a felháborodás.

Hazug címmel jelentetett meg beszámolót a Deutsche Welle nevű német közszolgálati médium Petry Zsolt, magyar kapusedző berlini menesztéséről. A V4NA megkérdezte az érintett médiumot, hogy erre miért volt szükség.

Hatalmas felháborodást váltott ki mind Magyarországon, mind Németországban, hogy politikai véleménye miatt menesztette a Bundesligában szereplő Hertha BSC Petry Zsolt, magyar kapusedzőt.

A felháborító kirúgásról a Deutsch Welle angol nyelvű oldala is beszámolt, amely már a címben egy jókora hazugságot állított.

„A Hertha Berlin kirúgta a kapusedzőt a homofób és bevándorlóellenes megjegyzései miatt”, olvasható a cikk címében

Csakhogy Petry Zsolt nem tett homofób kijelentéseket, mi több kiállt a magyar válogatott kapusának véleménynyilvánításhoz való szabadsága mellett.

„Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét.

Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. (...) Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében”, fogalmazott Petry.

A cikkben a DW pofátlanul a címmel ellentétben a Hertha BSC vezérigazgatóját, Carsten Schmidtet is idézte, aki leszögezte, hogy Petry „soha nem viselkedett homofób vagy idegengyűlölő módon”.

Természetesen előfordulhat, hogy a Deutsche Wellének nehézséget okozott a magyar nyelv értelmezése, azonban a teljes interjú angolul is elérhető.

A V4NA megkérdezte a DW-t, hogy

  • Miért hazudták azt, hogy Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője homofób kijelentéseket tett?
  • Mit gondolnak a szólás- és véleményszabadság ilyen mértékű megsértéséről Németországban?
  • Elítélik-e a szakember menesztését?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában