Járvány

2021.03.04. 10:07

Magas a vakcinák iránti lakossági bizalom

A koronavírus-járvány harmadik hulláma ugyan felszálló ágban van, azonban a beoltottak száma hazánkban meghaladta a 758 ezer főt. Magyarországon már ötféle, a szakhatóság által engedélyezett oltóanyag áll rendelkezésre, így reális esély nyílt a járvány gyorsabb, de fokozatos visszaszorítására. Felmerül a kérdés, hogy a magyar lakosság vajon hogyan vélekedik a vakcinációról, valamint az egyes oltóanyagokról?

Fotós: Mohai Balázs

A Századvég felmérése rámutat, hogy a magyarok – az orvostudomány álláspontjával összhangban – a vakcinában látják a koronavírus megállításának garanciáját. A megkérdezettek 80 százaléka gondolja úgy, hogy a járvány kizárólag akkor fékezhető meg, ha az emberek a szükséges arányban megkapják a védőoltást, ezzel szemben a 18 százalékuk nem ért egyet ezzel az állítással. E képbe illeszkedik, hogy a válaszadók több mint háromnegyede (78 százaléka) nagyobb egészségügyi kockázatot lát a koronavírussal való megfertőződésben és ennek következményeiben, mint a vakcinák esetleges mellékhatásaiban.

A baloldali politikusok megnyilvánulásai ellenére a magyar emberek bizalommal viszonyulnak a keleti eredetű vakcinákhoz is. A felmérés rávilágít, hogy a magukat beoltatni tervezők, vagy a már beoltottak 71 százaléka elfogadná illetve elfogadta a felajánlott orosz vagy kínai oltóanyagot, ezzel szemben a 23 százalékuk inkább egyéb vakcinákra vár illetve várna. Érdekesség, hogy a kínai védőoltást a megkérdezettek 58 százaléka biztonságosnak tartja, míg az orosz oltóanyag esetében a 63 százalékuk vélekedett ugyanígy. Azoknak az aránya, akik egyik vakcinát (orosz, kínai, amerikai, brit stb.) sem tartják biztonságosnak, mindössze 11 százalékra tehető.

Borítókép: oltópont a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén a főváros XIII. kerületében 2021. március 2-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában