Ország-világ

2021.03.10. 11:02

Müller Cecília: a harmadik hullám meredeken emelkedő szakaszában vagyunk (videó)

A járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb hírekről, tudnivalókról számolnak be a szakemberek.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kiss Róbert az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján elmondta, 575 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. A rendőr alezredes közölte, hogy a maszkviselés megszegése miatti szabályszegések száma továbbra is magas – írja az Origo.

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

Továbbra sem lehet semmilyen rendezvényt és csoportosulást tartani – mondta Kiss Róbert. A vendéglátóhelyeken kedden a rendelkezések megszegése miatt nem történt intézkedés. 339 személy szegte meg a kijárási tilalmat és a csoportosulás tilalmára vonatkozó rendelkezéseket.

Több mint nyolcezren kerültek karanténba

53 rendőri intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt – mondta Kiss Róbert. Hatósági házi karanténba kedden 8033-an kerültek.

Egyre súlyosabb esetekkel találkoznak az orvosok

Müller Cecília elmondta, hogy a harmadik hullám meredeken emelkedő szakaszában vagyunk. A kórházban kezeltek száma is napról napra növekszik – tette hozzá. Már több mint 120 ezer aktív fertőzöttet tartanak számon. Kórházban több mint 8300-an vannak. Müller közölte, hogy egyre súlyosabb esetekkel találkoznak az orvosok.

Nem volt alapbetegségük a 30-as éveikben meghalt áldozatoknak

A vírusvariánsok miatt egy súlyosabb fertőzéssel nézünk szembe – mondta Müller Cecília. Sajnos 179-en meghaltak kedden, és köztük két 30-as éveiben járó fiatal is volt. Róluk nem áll rendelkezésre teljes adat, de jelen tudás alapján nem volt alapbetegségük.

Ez egy nagyon figyelmeztető jel.

Minden szabályt be kell tartani!

Továbbra is nagyon fontos a szabályok betartása, mert csak így lehet védekezni. Ezek a jelenlegi helyzetben minimumkövetelmények – mondta Müller Cecília. Nagyon fontos a szabályok betartása, hogy a közösség érdekét is védjük.

Sok mindent még mindig nem tudnak a betegségről

Kórházba érkezést követően is nagyon gyorsan romolhat a betegek állapota – mondta Müller Cecília. Azt is tudjuk, hogy egy rendszerbetegségről beszélhetünk. Mindez azt jelenti, hogy az egész szervezetet megbetegítheti ez a vírus, elsősorban az erek belső falának a gyulladásával járhat. Sok mindent még mindig nem tudnak a betegségről.

A járvány kezelése közügy

Ha meg tudjuk előzni a fertőződést, akkor nagyon sok mindent meg tudunk előzni – mondta Müller Cecília. A halasztható dolgainkat mindenképpen halasszuk, és csökkentsük a társadalmi kontaktusok számát – tette hozzá. A járvány kezelése közügy, és mindenkinek dolga van benne.

Végeznének a 80 év feletti korosztály beoltásával

Már több mint 1,1 millió védőoltást adtak be, és nagyon nagy áldozatos munka van e mögött – mondta Müller Cecília. A következő két hétben a háziorvosok elsősorban az időseket oltják. „Szeretnénk már a 80 év felettiek védőoltásával végezni, hogy legyenek beoltva” – tette hozzá a tiszti főorvos.

Senki ne spekuláljon

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosok a mozgásképtelen pácienseknek otthon adják be a védőoltást. „Tudomásul kell venni, hogy járványügyi vészhelyzet van – tette hozzá. Minden erőnkkel legyünk azon, hogy ne kerüljünk kórházba” – mondta Müller Cecília. Elegendő ágy és lélegeztetőgép áll rendelkezésre – mondta Müller Cecília. Tisztelettel kérte az időseket arra, hogy ne spekuláljanak a védőoltáson.

Jól állnak az idősek beoltásával

Müller Cecília elmondta, hogy jól állnak az idősek beoltásával, de szeretnék ezt a korosztályt teljes mértékben lefedni. A fiataloknak azt üzente, hogy most tartsanak ki, tartsák be a szabályokat. Csak így lehet eredményt elérni.

Ők jelentkezzenek a véradó állomásokon

Müller Cecília elmondta, hogy aki átesett a betegségen, az ha tud, adjon vérplazmát. Jelentkezzenek a véradó állomásokon.

Most 1,3 a reprodukciós rátája a koronavírusnak

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egy vírusnak a reprodukciós rátája azt jelenti, hogy egy fertőzött személy hány személynek tudja átadni a fertőzést. Korábban jellemzően egy beteg két másiknak tudta átadni a fertőzést, és ehhez kellett minden körülmény – tette hozzá. A brit mutáns esetében megváltozott az átadási képesség, és egy fertőzött 3-4 embernek tudja átadni. Most jelenleg 100 ember 130-at tud megfertőzni, ami a védelmi intézkedéseknek köszönhető. Egy alá kell szorítani ezt a rátát.

Mindenki konzultáljon az orvosával

Müller Cecília azt javasolja, hogy aki pozitívvá válik, az kapja meg a favipiravir pontos leírását, hogy szedheti-e vagy nem. Mindenki konzultáljon a háziorvosával, ha tünetei vannak – tette hozzá. Magától senki ne kezdjen el szedni semmit.

Az élő közvetítést itt tudja megtekinteni:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. április 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában