kényszermunka

2021.03.26. 11:06

Kártérítésre kötelezték Kim Dzsong Unt egy dél-koreai férfi elrablása miatt

Becslések szerint körülbelül 100 ezer embert vittek el Észak-Koreába akaratuk ellenére a két ország közötti háború során.

Egy szöuli bíróság pénteki döntése értelmében Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek kártérítést kellene fizetnie egy dél-koreai állampolgárnak, akinek apját a koreai háború (1950-1953) idején elrabolták és Észak-Koreába hurcolták.

A szöuli központi kerületi bíróság ítélete szerint Kimnek és az észak-koreai kormánynak 50 millió dél-koreai vont (13,5 millió forintot) kell fizetnie a csak Csoj vezetéknevén azonosított panaszosnak. A férfi tavaly decemberben nyújtotta be a keresetet.

Ez a második alkalom, hogy egy dél-koreai állampolgár kártérítési pert nyert Észak-Koreával szemben. Tavaly egy másik szöuli bíróság 21 millió dél-koreai vonos (5,67 millió forintos) kártérítésre ítélte Phenjant két egykori hadifogoly miatt, akiket kényszermunkának vetettek alá szénbányákban és egyéb létesítményekben évtizedeken keresztül. Az immár 87 és 90 éves férfinak két évtizede sikerült hazatérnie Kínán keresztül, ahova sikerült megszökniük.

Mindazonáltal nincs jogi út arra, hogy kikényszerítsék Észak-Koreától a dél-koreai bíróságok ítéletét.

Becslések szerint körülbelül 100 ezer embert vittek el Észak-Koreába akaratuk ellenére a két ország közötti háború során. Az 1953-as tűzszünet óta elrabolt több mint 3000 ember közül csaknem 500-nak nem sikerült visszatérnie Dél-Koreába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában