Ország-világ

2021.02.13. 15:11

Több európai ország is bevezetné a vakcinaútlevelet

A rendszer nemcsak a turistáknak, hanem minden állampolgárnak, például az újranyitó éttermek vendégeinek is fontos lesz.

Family in airport. Attractive young woman, handsome man and their cute little daughter are ready for traveling! Happy family concept.

Forrás: Shutterstock

Fotó: 4 PM production

A tervek szerint hazánkban is igazolható lesz a koronavírus elleni védettség egy mobilalkalmazással. A vakcinaútlevélként emlegetett ellenőrzési rendszer nemcsak a repülőgépek utasainak, hanem minden állampolgárnak, például az újranyitó éttermek vendégeinek is fontos lesz – írja a Magyar Nemzet.

A kormány határozott döntéssel tereli tovább az országot a járvánnyal terhelt mindennapok utáni, biztonságos időszakra készülve. Januárban a nagy nemzetközi légitársaságok nyomására az európai közérdeklődés és a tagállami egyeztetések középpontjába kerültek a vakcinaútlevélként elterjedt újszerű megoldási javaslatok. A rendszer bevezetéséről több tagállamban már döntöttek. A gazdaságok újraindulását erősítő szigorúbb ellenőrzési gyakorlatok, a néhol már működtetett szisztémák tanulmányozása után tegnapelőtt hazánkban is bejelentették a digitális okmányrendszer magyarországi fejlesztését.

A kormány ezúttal sem bízza a véletlenre a járványkezelést: példaként merülhetett fel az élenjáró Dánia, ahol Európában elsőként intézkedtek az „egészségügyi útlevél”, elterjedtebb nevén a vakcinaútlevél rendszerszintű bevezetésére.

Ahhoz, hogy a dánok újra moziba, színházba vagy vendéglátóhelyre járhassanak, a hamarosan élesedő digitális monitorozás részeként rutinfeladattá kell válnia a koronavírus elleni oltottság igazolásának. Ezt a legegyszerűbben a három-négy hónap múlva élesedő rendszerben az okostelefonon tárolható QR-kódok felmutatásával oldják meg.

Dánia után Izland, Svédország is hamar döntött a ­digitális ­passzport meghonosításáról, míg Nagy-Britannia és Franciaország óvatosabbnak tűnik, itt még politikai és társadalmi viták folynak a sokak szerint megosztó rendszerről. Akadnak, akik a franciák közötti egyenlőtlenségek fellángolásától tartanak, míg a támogatók itt is azt várják a praktikus, adatalapú rendszertől, hogy a vakcinázottak élete gyorsabban mentesülhet a korlátozásoktól. A vendéglátásban pedig az a francia álláspont, hogy az igazolás nélkül az emberek nem fogják biztonságban érezni magukat a bárokban, éttermekben, főként a zárt helyeken, maszk nélküli ismeretlenek társaságában. Mivel még csak a franciák töredékének jutott vakcina, ezért az is felmerült, hogy a digitalizálással gyorsított újranyitás után még sokáig nem fog bekövetkezni számottevő változás. Ráadásul a jogászok szerint kifogásolható az alkotmányban biztosított szabad mozgáshoz való jog korlátozása. Jelenleg a franciáknál ugyanis nem kötelező a koronavírus elleni oltás, de ha a nyilvános helyekre csak az igazoló okmánnyal lehet majd belépni, akkor a jogi érvek szerint indirekt módon megvalósul a kötelezés.

Példás gyakorlattal büszkélkedik Izrael, ahol a második oltás felvételekor papíralapú, zöld útlevelet állítanak ki az állampolgároknak, ez igazolja a komplett immunizálást.

A nagyarányú, de még nem kollektív oltottságot jelző rendszert Görögország is integrálná, így a két ország utazói egymás irányába karantén nélkül, a zöld útlevél felmutatásával közlekedhetnének. Az izraeli tárgyalásokhoz mostanra Szerbia, Románia, Ciprus és a Seychelle-szigetek is csatlakozott, elfogadva, hogy a zöld útlevelet hasonlóképp rendszeresítik a színházakban, a mozikban. Görögország és Spanyolország, amelyeknek fontos bevételi forrása a turizmus, érthető módon örömüket fejezték ki a vakcinaútlevéllel kapcsolatban, habár elkerülnék a beoltott és az oltást elutasító emberek közötti megkülönböztetést. Emiatt például az útlevél szót sem használják majd a mediterrán tengerparti üdülőhelyeken.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában