puccs

2021.02.01. 05:52

Szükségállapotot vezettek be Mianmarban, a hadsereg átvette az irányítást

Szükségállapotot vezettek be hétfőn Mianmarban azt követően, hogy a hadsereg több társával együtt őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka vette át.

Hírügynökségek helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölték, hogy a fővárosban nem működnek a telefonvonalak és vélhetően blokkolták az internetet is.

Őrizetbe vették hazájában a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más, magas rangú politikust – derül ki a kormányon lévő Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szóvivőjének hétfő reggeli bejelentéséből.

Mijo Njunt a Reuters hírügynökségnek telefonon azt mondta, tudomásuk szerint Aung Szan Szú Kjít Najpjidóban tartják fogva, és az őrizetbe vettek közt van Vin Mjint államelnök is. A szóvivő leszögezte, hogy az őrizetbevételeket a hadsereg rendelte el, egyúttal felszólította az embereket, ne kövessenek el semmi meggondolatlanságot, és tartsák be a törvényeket.

A bejelentést a fegyveres erők részéről egyelőre nem kommentálták.

Az NLD egy másik, magát megnevezni nem kívánó képviselője azt mondta, őrizetbe vették a párt végrehajtó bizottságának a tagját is, a Reuters hírügynökség pedig arról tudósít, hogy Najpjidóban a reggeli órákban nem működtek a telefonvonalak. Az MRTV állami televízió Facebookon azt közölte, műszaki okok miatt nem tud sugározni.

A délkelet-ázsiai országban a november 8-i választások óta nagy a feszültség.

A választásokon az Aung Szan Szú Kjí vezette NLD 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben. A hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott.

A Mianmart öt évtizedig vezető katonaság azóta kitartóan követeli az eredmények felülvizsgálatát szabálytalanságokra hivatkozva, és nem zárta ki a puccs lehetőségét sem, ha panaszai nem találnak meghallgatásra. A választási bizottság szerint semmi sem igazolja a választási szabálytalanságokra vonatkozó állításokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában