katonai puccs

2021.02.02. 15:43

Mianmarban lezárták a ranguni nemzetközi repülőteret

Lezárták a Mianmar legfőbb nemzetközi közlekedési pontjának számító ranguni repülőteret – közölte kedden a létesítmény üzemeltetője azután, hogy a délkelet-ázsiai országban a hadsereg előző nap puccsal átvette a hatalmat.

Phon Mjin, a ranguni repülőtér működtetője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a repülőteret májusig lezárták, de nem szolgált pontos dátummal.

A The Myanmar Times című napilap azonban arról számolt be, hogy megvonták a le- és felszállási engedélyt minden járat, köztük a segélyt szállító járatok számára május 31-én éjfélig.

A mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és letartóztatta a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít.

A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki.

A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll. A fegyveres erők közölték, hogy „szabad és tisztességes választást” tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, és hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában