Ország-világ

2021.02.01. 10:41

Hová tűnt Gyurcsány Ferenc vagyona?

Nincs nyoma 1,9 milliárd forintnak Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában, ami számos kérdést felvet.

Már tavaly is lehetett arról olvasni, hogy a Gyurcsány család vagyona jelentősen megcsappant az elmúlt években, ugyanis a sokat emlegetett Altus Portfólió Kft. mára teljesen kiürült, viszont a DK-elnök vagyonnyilatkozataiban ennek nyoma sincs – írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt években több mint 2,1 milliárd forintot vett ki a cégéből, ugyanakkor a saját vagyona csupán 198 millió forinttal növekedett 2016 óta. Adódik a kérdés: mire költötték a fennmaradó 1,9 milliárd forintot?

Az exminiszterelnök és felesége finoman szólva sem élnek nehéz körülmények között. Bár ez a vagyonnyilatkozatokban ugyan nem látszik, egyértelmű, hogy a majdnem 500 négyzetméteres Apró-villa a Rózsadomb oldalában önmagában is szép summát jelent.

Ezenkívül sok egyéb szövetségesük révén a Gyurcsány házaspár mindig is komoly befolyással bírt. A kilencvenes évek krónikáiból könnyen a nyomára bukkanhatunk, hogyan zajlott a magyar alumíniumipar privatizációja:

az Apró Piroska vezette állami Magyar Hitel Bank 700 milliót adott Gyurcsány cégének, hogy megvegye az állami vagyont.

A 705 milliós vételárhoz neki csak ötmilliót kellett hozzátenni. Így kovácsoltak politikai tőkéből pénzügyi tőkét néhány hét alatt, és így lett például a MOTIM Zrt. a Gyurcsány család házi malacperselye.

A modell a következő volt:

eleinte személyesen, aztán már csak cégkapcsolatokon keresztül (bár Dobrev Klára a mai napig felügyelőbizottsági tag a MOTIM-ban) lehetett kiemelni a hasznot, és mindehhez az Altus Portfólió Kft. kiváló keretet is jelentett.

Az elmúlt évtizedekben szépen fialt is az üzlet, volt itt a kétezres évek idején olcsóbb áram és EU- támogatás is, azonban 2010 után kénytelenek voltak feltörni a zárat és hozzányúlni a családi készlethez. Ennek leginkább látható nyoma 2016-ban jött el, amikor is az Altus eladta a MOTIM Zrt. beli érdekeltségeit és így gyorsan kétmilliárd forinthoz jutott.

Gyurcsány már 2016-ban kivett a cégből 1,2 milliárd forintot, majd évről évre újabb 200-300 milliót, és így szépen lassan ki is ürítette az Altust, amiben az aranykorában több milliárd forint lapult,

mostanra mindent összevetve alig 100 millió maradt, 2020-ban azonban egy újabb 55 milliós részlet került ki a cégből.

Ezzel együtt visszakérte az évek óta egy magánszemélynek kölcsönadott 12 millió forintját is.

Az érdekesség azonban az utóbbi öt év vagyonnyilatkozataiban rejlik. Gyurcsány Ferenc ingatlanjai nem változtak, hosszú ideje tulajdonolja pápai lakását és kötcsei nyaralóját. Eladósodottsága is csupán az éves törlesztőrészlettel csökkent (2020-ban a kötcsei ház hitele nem csökkent, vélhetően a hitelfizetési moratórium miatt), bár ez alól kivétel 2019, itt vélhetően a gyerekek számára vásárolt lakások előlegének és foglalójának érdekében 150 millió forintnyi többlet hitel jelent meg, ami 2020-ban újabb 65 millióval bővült. Különös ingatlanvásárlás, amelynek előlegét és foglalóját már 2019-ben letették, de még mindig nem történt meg a vásárlás.

Az egyedüli érdemi különbséget a saját néven nyilvántartott értékpapírokban, bankszámlákon és követelésekben látjuk, amely összesen már 2019-ben megközelítette az 1 milliárd forintot, az idei évre pedig meg is haladta azt.

Ezek alapján a következő látszik: Gyurcsány az Altusból kivett több mint 2 milliárd forintot (nem osztalékként, hanem kivont vagyonként!), ellenben 5 év alatt magánvagyona alig 198 millió forinttal gyarapodott. Míg 2016-ban a hiteleket levonva, az ingatlanokon felül összesen 580 millió forintot tulajdonolt, addigra ma ez „alig” karistolja a 800 millió forintot úgy, hogy közben kiürített egy többmilliárdos céget.

Adódik a kérdés, hova tűnt a maradék 1,9 milliárd forint? A Gyurcsány család vagy évi csaknem 400 millió forintból tengeti mindennapjait (a képviselői tiszteletdíjakon felül), vagy esetleg a DK háza táján sem volt olcsó az élet az elmúlt években, nem beszélve a kampányokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában