Diplomácia

2021.02.12. 15:36

Felavatták Magyarország új konzuli képviseletét Durresben (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter péntek délután felavatta Magyarország új konzuli képviseletét az albániai Durresben.

A ceremónián Szijjártó Péter elmondta, hogy mindig örömteli, amikor Magyarország új képviseletet nyithat külföldön. Rámutatott, ebben a mostani nehéz időszakban nem kell hosszan érvelnie amellett, hogy miért is jó, ha az ország jelen van a világ minden létező pontján.

„Tavaly Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akcióját kellett levezényelni (...) Ha nem lettünk volna jelen a világ oly sok pontján, ezt a műveletet sem tudtuk volna végrehajtani”

– jelentette ki.

Hozzátette, bárhol is járnak magyarok a világon, tudhatják, hogy ha bajba kerülnek, a magyar konzulátusok és nagykövetségek segítségére számíthatnak, a képviseleti hálózat további bővítése ezért folyamatosan feladata a magyar külpolitikának.

A miniszter leszögezte: Magyarország és Albánia együttműködése a barátságon és a kölcsönös tiszteleten alapszik, és a képviselet megnyitásával tovább erősödtek a kétoldalú kapcsolatok.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a magyar külpolitika egyik fókusza a Nyugat-Balkán, Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke is, hogy minél jobban menjenek a dolgok ebben a térségben.

„Ezért támogatjuk Albánia európai uniós integrációs törekvéseit, valamint támogatjuk a magyar vállalatok minél nagyobb szerepvállalását és jelenlétét az albán piacon”

– mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában