fordulat

2021.02.13. 10:26

Átadta a filmnyersanyagot a nyomozóknak Szász János

A büntetőeljárás a filmrendező együttműködő gesztusa ellenére továbbra is folyik ismeretlen tettes ellen, mint ahogy a polgárjogi vita is.

Az előzmények tükrében váratlan fordulattal meggondolta magát Szász János filmrendező és átadta a rendőröknek a bangladesi sziámi ikrek műtéti szétválasztását megörökítő filmfelvétele teljes nyersanyagát. Ezután nem meglepő, hogy azonnal visszakapta a családjától lefoglalt összes adathordozót.

Hat nappal a nagy visszhangot kapott házkutatás után meggondolta magát Szász János és csütörtökön átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi nyomozóinak az általuk még február 5-én, pénteken kért filmnyersanyagokat. A hírt maga a filmrendező közölte pénteken az RTL Klub Híradó című műsorával. Elhangzott az is, hogy a BRFK az immár együttműködő filmrendezőnek visszaadta a házkutatáskor a budakeszi házából lefoglalt valamennyi adathordozót, mobiltelefonokat, laptopokat.

Arra nincs magyarázat, hogy Szász miért nem adta át már a házkutatás kezdetekor a nyomozók által pontosan megnevezett dokumentumfilm anyagait, mint ahogy arra sincs, hogy miért hat nap után gondolta meg magát.

Az ismeretlen tettes ellen indult büntetőeljárás folytatódik, mint ahogy az ügyben kirobbant polgárjogi vita is.

Szász ügyvédje, Fülöp Tamás azt mondta: a leforgatott film vélhetően a rendőrség raktárában marad addig, míg a büntetőeljárás le nem zárul. Szász János szerint a rendőrökön kívül a műtétet szervező alapítványnak is birtokában van a leforgatott anyag, mivel a másolatát nekik is átadta. Erről, és a történtek hátteréről beszélt a Magyar Nemzetnek Csókay András idegsebész.

Az alapítvány korábbi közleménye szerint jogvitában állnak a rendezővel. A kuratórium elnöke, Pataki Gergely kijelentette:

nincs olyan dokumentumfilm, amelyet Szász János vagy az általa képviselt vállalkozás csinált.

A sziámi ikrek szétválasztó műtétje előtt a plasztikai sebész Pataki és team-je végezte az úgynevezett bőrtágító beavatkozást, Csókay András szerint kiválóan, maga a szétválasztó műtét azonban 26 órás idegsebészeti beavatkozás volt.

Pataki Gergely szerint Szász János elsődleges feladata a műtét orvostudományi dokumentációja lett volna, de még nem kaptak meg minden felvételt, ezért egyelőre nem tudnak tudományos publikációt készíteni ez alapján.

Az alapítvány vezetője, aki egyben Banglades magyarországi tiszteletbeli konzulja is, megerősítette: a sziámi ikrek szülei visszavonták az engedélyüket, amit korábban Szász Jánosnak adtak a forgatásra. Erről Csókay András is beszélt a lapnak.

Azt közölte velem szerdán Messengeren a bangladesi édesanya, hogy 2019-ben, a szétválasztó műtétet végző orvosi stáb elutazása után aláírattak vele egy nyilatkozatot arról, hogy visszavonja Szász János dokumentumfilm-készítési jogát – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Csókay András. Hozzátette: erről a visszavonásról Pataki Gergely, a műtétet szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány jelenlegi vezetője sem a filmrendezőnek, sem az orvosi stáb tagjainak nem szólt az elmúlt másfél évben. Abban a szörnyű nehéz helyzetben azt is aláírta volna, hogy a karját levágják, átéltem vele minden szenvedést – fogalmazott a lapnak csütörtökön az idegsebész.

Három bűncselekmény miatt született feljelentés

Tiltott adatszerzést azt követ el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok jogosulatlan megismerése céljából más lakását, egyéb helyiségét vagy az azokhoz tartozó bekerített helyet titokban átkutatja; más lakásában, egyéb helyiségében vagy az azokhoz tartozó bekerített helyen történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti; más közlést tartalmazó zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, és annak tartalmát technikai eszközzel rögzíti; elektronikus hírközlő hálózat útján – ideértve az információs rendszert is – másnak továbbított vagy azon tárolt adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti. A BTK bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni az elkövetőt.

Információs rendszer vagy adat megsértését követi el, aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ugyanakkor aki az információs rendszer működését jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve akadályozza, vagy információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Személyes adattal való visszaélést követ el, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja, vétség: egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában