Mianmari puccs

2021.02.13. 16:56

A tiltakozások támogatóira vadászik a katonaság

A hadsereg a büntetőtörvénykönyv 505. paragrafusa alapján rendelte el őrizetbe vételüket.

Elrendelte szombaton hét olyan ember letartóztatását a Mianmart irányító katonaság, akik a puccs elleni tiltakozásra buzdították követőiket – derül ki a junta által irányított True News kommunikációs iroda tájékoztatásából.

A hadsereg a büntetőtörvénykönyv 505. paragrafusa alapján rendelte el őrizetbe vételüket, amely két év börtönnel fenyegeti azokat, akik a közrend vagy nyugalom megzavarására alkalmas üzeneteket tesznek közzé. Ezzel az eszközzel sokszor élt a hadsereg abban az öt évtizedben is, amelyben szintén katonai diktatúra volt a délkelet-ázsiai országban. Ez alapján az is büntetendő, ha valaki rejtegeti a keresett embereket.

A körözöttek egyike az 58 éves Min Ko Naing, aki az 1988-ban eltiport felkelés óta a demokratikus ellenzék egyik vezéralakja. Az 1988 és 2012 közötti időszak nagyrészét börtönben töltötte politikai fogolyként. Pénteken arra figyelmeztetett a közösségi médiában, hogy a hadsereg az éj leple alatt akar elhurcolni embereket, s a közösségnek szervezkednie kell és meg kell ezt akadályoznia.

Egy másik, keresett puccsellenes aktivista a Facebookon azt írta, hogy megtiszteltetés Min Ko Nainggal egy körözési listán lenni. „Kapjatok el, ha tudtok!” – üzente a hadseregnek.

A február 1-i katonai hatalomátvétel óta az ENSZ adatai szerint több mint 350 embert vettek már őrizetbe.

A hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aund Szan Szú Kjit és az államfőt is. Arra hivatkoztak, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat.

A választáson Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott. A puccs óta a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában