Ország-világ

2021.01.07. 13:20

Karácsonyék szerint az év végére csődbe mehet Budapest

Annak ellenére, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak több mint százmilliárdos megtakarítása van, már az év elején novemberi csődöt vizionál Karácsony Gergely helyettese.

Annak ellenére, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak több mint százmilliárdos megtakarítása van, már az év elején novemberi csődöt vizionál Karácsony Gergely helyettese. Kiss Ambrus a Népszavának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni. A megkezdett beruházások utalásaival is probléma lehet, a béreket sem tudják majd kifizetni.

Az iparűzési adó felének a kis- és középvállalkozásoknál hagyását teszi felelőssé Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azért, hogy szerinte az év végére fizetésképtelenné válik a főváros. Karácsony Gergely helyettese szerint már nyolcvanmilliárd forintos hiány van a működési bevételek és kiadások között – összegez cikkében a Magyar Nemzet.

„A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január 1-jén nyolcvanmilliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevételének 15-20 milliárdos mínusza, akkor a Fővárosi Önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

„Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket” – mondta Kiss Ambrus, aki nyilatkozatával előre kibúvót keresni látszik a Blaha Lujza tér felújításával kapcsolatos gondok miatt. A Magyar Nemzet korábban beszámolt ugyanis arról: a kormány engedélyezte a tér felújításának két ütemben való megvalósítását, ami azt jelenti, hogy két közbeszerzési eljárást folytat le a főváros. Az első ütemben a már elutalt, azaz megelőlegezett kormányzati forrást kell felhasználniuk, a második ütemet finanszírozza majd a Fővárosi Önkormányzat, amennyiben lesz rá forrásuk.

Érdemes megjegyezni, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester regnálása alatt a tér felújítására kész tervek álltak rendelkezésre és a forrás is biztosított volt a költségvetésben.

Már csak a közbeszerzést kellett volna kiírni, és elkezdeni a munkálatokat. Karácsony Gergely a megválasztása után ezzel szemben úgy döntött: késlelteti a beruházást, újratervezést javasolt, majd csökkentették a műszaki tartalmat és kétfelé bontották a kivitelezést.

A nagyszabású projektek mellett Kiss Ambrus arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést szenvedett el a közösségi közlekedés.

„A kormánynak sem lehet érdeke a GDP 37 százalékát megtermelő főváros becsődöltetése, hiszen ez az egész magyar gazdaság megítélésének ártana. A hitelminősítőknek nehéz lenne elmagyarázni, hogy egy stabil gazdasági alapzaton álló ország miért nem segítette ki a saját fővárosát” – magyarázta a főpolgármester-helyettes.

„Könnyen felmerülhet bennük a gondolat, hogy talán azért nem siettek a segítségére, mert a főkasszában sincs pénz. Ráadásul a csőd elkerülése érdekében elég lenne elengedni a 36 milliárdos szolidaritási adót. A jól működő gazdaság egyébként is elképzelhetetlen működő közszolgáltatások nélkül, márpedig ezeket az önkormányzatok biztosítják” – indokolt Kiss, aki hozzátette:

a Fővárosi Önkormányzat 139 milliárd forint iparűzési bevétellel számolt 2021-re. Ebből már tíz százalék kiesése is megoldhatatlan problémákat jelentene a fővárosi közszolgáltatások üzemeltetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában