Ország-világ

2021.01.31. 09:46

90 százalék feletti hatékonyságú a Szputnyik V-vakcina

Az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója.

Moszkva, 2021. január 28. A bolíviai külügyminisztérium által közreadott kép Bolíviába szállítandó, orosz fejlesztésû Szputnyik V vakcinával teli ládákról Moszkvában 2021. január 27-én. A hatezer adag oltóanyag elsõ szállítmánya már elhagyta az orosz fõvárost, és Buenos Aires érintésével január 28-án érkezik Bolíviába. MTI/EPA/Bolíviai külügyminisztérium

Forrás: MTI / EPA / Bolíviai külügyminisztérium

Fotó: Bolíviai külügyminisztérium

Az orosz vakcinának – amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak -, csak alsó korhatára van és

18 év felett mindenkinek beadható

- közölte Szentiványi Mátyás az M1 műsorában..

Kifejtette: a Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött. Ennek során az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megtekintették az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Minden kérdésükre választ kaptak, így január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát.

Az OGYÉI főigazgatója azt is elmondta, hogy a közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat. Várhatóan pár hónap alatt lezárulhat az uniós engedélyezési folyamat – tette hozzá.

Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy

az OGYÉI már a kínai vakcinagyárat is megtekintette. Meggyőződtek arról, hogy a gyár korszerű, modern, nagy mennyiségben és jó minőségben képes gyártani.

Emlékeztetett továbbá, hogy a Sinopharm vakcina hatásmechanizmusa hasonló, mint a Magyarországon régóta használt influenza elleni oltásnak.

Borítókép: Bolíviába szállítandó Szputnyik V vakcinával teli ládák Moszkvában 2021. január 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában