Ország-világ

2020.12.09. 12:43

Mégsem tiltakozik a Lengyel Közgazdasági Társaság a lengyel-magyar vétó ellen

A hazánkban is megjelent sajtóhírekkel ellentétben a szervezet nem emelt szót a vétó ellen.

Mint Bogusław Fiedor professzor, a Társaság nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke a társszervezetének, azaz a Magyar Közgazdasági Társaságnak levelében jelezte: a Lengyel Közgazdasági Társaság nem fogalmazott meg semmilyen tiltakozást a vétóval kapcsolatban – értesült a növkedés.hu.

A lengyel közgazdászokat tömörítő, 1945-ben alapított Lengyel Közgazdasági Társaság szerint a vétó egy politikai természetű ügy, amelyben – hagyományaiknak és alapelveiknek megfelelően – nem foglalnak állást, vagyis a tiltakozásukról szóló hírek valótlanok.

A Lengyel Közgazdasági Társaság a hétfői sajtóhíreket „komoly félreértésnek” nevezte, amely hátterében szerintük az állhat, hogy a szóban forgó nyilatkozatot a Lengyelországban mintegy 20 évvel ezelőtt több lengyel közgazdász által létrehozott, nevében (Association of Polish Economists, Towarsystwo Ekonomistów Polskich, TEP) a Lengyel Közgazdasági Társasághoz igen hasonló szervezet jelentette meg a honlapján. Ennek a szűk szakmai szervezetnek jelenleg mindössze körülbelül 150 fős tagsága van, és semmi köze a „hivatalos” Lengyel Közgazdasági Társasághoz, mely több mint 3 ezer taggal rendelkezik.

A Lengyel Közgazdasági Társaság cáfolatát megerősítette a portálnak Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, aki rendszeres kapcsolatot tart a V4-es országok Közgazdasági Társaságaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában