Ország-világ

2020.12.06. 13:40

Láng Zsolt: Karácsony is felelős lehet a botrányos buszbeszerzésért

A Fidesz-KNDP fővárosi frakcióvezetője szerint a főpolgármester nem mond igazat a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) botrányos tenderével kapcsolatban. Láng Zsolt elmondta: a Vállalatbiztonsági Csoport megállapításai alapján a BKV menedzsmentjének habozás nélkül ki kellett volna zárnia CR-Facilities Zrt-t a közbeszerzésből.

„Ha Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is sunyít, és elutasít minden érdemi vizsgálatot a BKV botrányos busztendere ügyében, akkor nem tudunk más következtetésre jutni, mint hogy Tüttő Kata (MSZP) mellett – aki a területért felelős főpolgármester helyettes, és nem mellesleg annak az embernek a volt élettársa, aki a kamucégével megnyerte ezt a közbeszerzést – ő is tevékeny részese ennek a botrányos ügynek – fogalmazott a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Láng Zsolt felidézte: a BKV májusi belső vizsgálata egyértelművé teszi, hogy a kétes buszbérlési ügyben azok, akik döntést hoztak, ismerték a közbeszerzés győztesének offshore hátterét, valamint az összes jogi problémát, és mégis valamiért a BKV és a főváros illetékesei emellett a kamucég mellett döntöttek, amely decemberre nem is tudta kiállítani a szükséges buszokat.

”A BKV vállalatbiztonsági csoportja a nyertes céget megvizsgálva olyan megállapításokat tett, amelyek önmagukban elegek lettek volna, hogy kizárják a CR-Facilities Zrt-t a közbeszerzésből„ – fogalmazott a politikus a Magyar Nemzet cikke szerint, rámutatva: a cég nem rendelkezik sem telephellyel, sem fiókteleppel, részvényeseiről a cégadatok között nincs információ, a székhelyként megadott címen további 128 cég van bejegyezve, illetve elérhetőségként a cégjegyzésre jogosult személy saját gmail-es e-mail-címe van megadva. A cégnek nincsenek referenciái, nem volt jogelődje, és az alapítók láthatóan a háttérben szeretnének maradni.

Láng Zsolt arra is felhívta a figyelmet: nem lehet egyszerre igaz Karácsony Gergely főpolgármester azon két állítása, miszerint a Főváros nem köt szerződést a gyanús hátterű céggel, valamint, hogy a CR-Facilities Zrt. kötbért fizet, amiért nem sikerült leszállítania a buszokat.

”Ha nincs szerződés, akkor kötbért sem lehetne fizetni. Egyébként októberben meg is kötötték a szerződést, tehát nem mond igazat a főpolgármester„

– húzta alá.

A frakcióvezető szerint nincs arra magyarázat, hogy Karácsony Gergely miért nem vizsgáltatja ki az ügyet, és miért védi a védhetetlent.

”Csak azt tudom mondani ezek után, hogy maga Karácsony Gergely tevékeny részese lesz ennek a botrányos ügynek„

– hangoztatta Láng Zsolt.

Mint ismert, a Magyar Nemzet birtokába került vizsgálati anyagból kiderült: a BKV Zrt. döntéshozóinak tudnia kellett arról, hogy a hat használt, alacsonypadlós csuklós autóbusz bérlésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárására a legjobb ajánlatot egy referenciák nélküli, jogelőddel nem rendelkező, frissen alapított, az „üzletben tapasztalatlan” CR-Facilities Zrt. nyújtotta be. A BKV felügyelőbizottsága tisztában volt azzal, hogy a Tüttő Kata korábbi élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető CR-Facilities Zrt. átvilágítása során közepes szintű vállalatbiztonsági kockázatot állapítottak meg, mivel a cégnek „tulajdonosi háttere ismeretlen, referenciái nincsenek, működéséről nincs információ”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában