áldozatok

2020.11.06. 06:50

Pusztító áradásokat okoz az Eta hurrikán Közép-Amerikában

Az Eta keddhez képest gyengült ugyan, de a Karib-tengerre kiérve az előrejelzések szerint pénteken ismét erőre kap.

Pusztító áradásokat okoz az Eta hurrikán Közép-Amerikában, Guatemala kilenc körzetében csütörtökön rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A felhőszakadásokkal járó vihar – amelynek széllökései elérték az óránkénti 235 kilométeres sebességet – először Nicaraguára csapott le még kedden, majd gyengülve Honduras felé haladt. Eddig legkevesebb 70 halálos áldozata van, közülük félszázan Guatemalában vesztették életüket áradás vagy földcsuszamlás miatt. Puerto Barrios városa tíz óra alatt egy hónapnyi esőt kapott, a 100 ezer fős település 60 százaléka víz alatt áll.

Mind Guatemalában, mind Hondurasban a lakosok közül sokan háztetőkre menekültek, fákra másztak fel az árvíz miatt. Mentésük helikopterekkel, motorcsónakokkal folyik.

Panama és Costa Rica is megszenvedi az Etát. Az előbbiben öten vesztették életüket az időjárás miatt, ketten pedig eltűntek, az utóbbiban egy házaspár halt meg, mert házukra föld csuszamlott.

Az Eta keddhez képest – az útjába kerülő hegyvonulatoknak köszönhetőn – gyengült ugyan, de a Karib-tengerre kiérve az előrejelzések szerint pénteken ismét erőre kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában