Ország-világ

2020.11.04. 11:11

Operatív Törzs: vegyük komolyan a maszkviselést! (videó)

Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Az egész országra veszélyhelyzetet hirdetett a kormány – jelentette be Gál Kristóf, az ORFK-szóvivője. Ma éjféltől kijárási korlátozás lép életbe, így mindenki köteles otthon tartózkodni, és csak munkavégzés, vagy életvédelmi céllal megengedett a lakóhely elhagyása – írja az Origo.

A kijárási korlátozás reggel ötig tart – mondta Gál Kristóf. Szólt arról is, hogy sportrendezvények esetében is szigorodtak a szabályok.

A járvány terjedésének a csökkentése érdekében ismételten érvénybe lépett az ingyenes parkolás az egész országban.

A rendőrök kedden 39 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 14 esetben tettek feljelentést a védelmi intézkedések figyelmen kívül hagyása miatt – mondta Gál Kristóf.

Összesen 2546 esetben intézkedtek a rendőrök szeptember 21-e óta.

5189 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában.

A rendőrség hétfőtől nagyobb erővel végzi az ellenőrzési tevékenységét. Beszámolt arról, hogy

Egy XX. kerületi üzletben 5 alkalmazott nem viselt maszkot, ezért a súlyos szabálytalanság miatt 3 napra bezárták az üzletet és helyszíni bírságot szabtak ki.

Szomorú rekordok dőltek meg

Müller Cecília arról beszélt, hogy szomorú rekordok dőltek meg az elmúlt napokban. A legfiatalabb elhunyt 28 éves volt.

Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma – mondta az országos tiszti főorvos.

Rendkívül fontosak az elmúlt napokban meghozott intézkedések.

Ezek a számok most már olyan jelentősek, hogy megnövelik a kórházban ápoltak számát. 4871 beteg van kórházban.

Egyre nagyobb a leterhelése az egészségügyi rendszernek. A mostani intézkedések célja, hogy a kórházak működőképessége megmaradjon – mondta a szakember.

A legfőbb cél, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, ha pedig megfertőződnek, akkor hatékonyan lehessen gyógyítani őket.

Már szinte minden településen ott van a vírus

Müller Cecília elmondta, alig van már olyan település, ahol ne lenne jelen potenciálisan a vírus.

Éppen ezért kerülni kell a zsúfolt területeket, a maszkot helyesen kell használni, és folyamatosan fertőtleníteni kell. Nem szabad belefáradni a szabályok fokozott betartásába.

Szólt arról is, hogy egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta a fertőzöttek átlagéletkora fokozatosan kúszik felfelé.

A második hullám elején a 20–29 éves korosztály volt érintett, míg a 44. héten már 45,7 évre változott. Szinte hétről hétre látjuk az életkor emelkedését.

Az elmúlt négy hétben az igazolt új esetek negyede a 40–49-es korosztályba esik.

A legritkábban az egy-két éveseknél regisztrálták a vírust.

A nagy számok törvénye alapján az elemzések helytállóak, de senki nem tudja, hogy fiatalon és egészségesen hogyan reagál majd a vírusra. Nagyon fontosak ezek a szabályok, és csak így lehet elkerülni az exponenciális terhet.

Müller Cecília szerint mindenkinek komolyan kell vennie az intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában