Ország-világ

2020.11.02. 11:10

Operatív Törzs: országszerte emelkedik a napi fertőzöttek száma (videó)

Fontos a járványügyi intézkedések betartása.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos (k) beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa (b) és Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A járványügyi adatok arról tanúskodnak, hogy a világon, így Magyarországon növekszik a napi fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Exponenciális növekedés zajlik, egyre nagyobb mertékben nő a pozitív esetek száma, Magyarországon már a harmadik napja közel 4 ezer pozitív esetet regisztálnak – írja az Origó.

Fontos a járványügyi intézkedések betartása. Ismertette a legfrissebb hazai járványügyi adatokat. Az elmült 24 órában egy 28 éves férfit is meghalt, a legidősebb áldozat 98 éves volt. A kórházban is nő az ápoltak száma, egyenes arányban a fertőzöttek számával.

Hálásan köszönöm a kitartó, és megfeszített munkát, amit orvosaink, ápolóink, műszakvezetőink mutattak be

– mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak az országos tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a kormány 20 százalékkal emeli az orvosok, ápolók bérét. Ez egyfajta elismerés, azonban amit tesznek, az pénzben nem fejezhető ki – mondta Müller Cecília, aki ismertette, hogy ezt hosszú hónapok óta csinálják a járvány kezdete óta az egészségügyben dolgozók.

A szabályokat muszáj betartanunk – mondta Müller Cecília, aki ismertette, hogy több helyen kell maszkot viselni, Ezek a szórakozóhelyek, és vendéglátóhelyek. – tette hozzá.

Ne a kiskapukat keressük

– figyelmeztetett az országos tisztifőorvos, aki szerint az a cél, hogy megvédjük magunk, és mások egészségét. Ha a kiszolgálás lassú, akkor is fel kell tennünk a maszkot. Másokra is tekintettel kell lennünk. Akkor is fel kell venni a védőfelszerelést, ha két órán egy ital mellett ücsörgünk. A józan ész szerint és a cél érdekében tartsuk be a szabályokat, hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília.

A textil- és a sebészi maszkok megfelelőek mindennapos használatra, ha egyszer használatos maszkot használunk, egy tüsszentés után ajánlatos cserélni, elevenítette fel a korábbiakat Müller Cecília.

A szelepes FFP2, FFP3 maszkok az egészséges egészségügyi dolgozóknak valók, őket védi, hétköznapi használatra ne használjuk

az esetlegesen vírusos levegőt kiengedi, vagyis nem védünk vele másokat, sőt veszélybe sodorhatja a körülötte lévőket.

Az egyéni felelősségét senki sem feledje el – kérte Müller Cecília, aki szerint ezeket a szabályokat be lehet tartani.

A rendőrség is fokozza ellenőrzési tevékenységét. Több és sűrűbb ellenőrzést fonak tartani, szigorított szankciók mellett – emelte ki Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

A fokozatosság, és az arányosság fogja meghatározni a rendőrség tevékenységét, a mostani szabályozás többlet felelősséget ró az üzletek tulajdonosaira – húzta alá. Be kell tartatniuk a rájuk vonatkozó szabályokat. Gál Kristóf beszámolt arról is,

Az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 174 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt a hétvégén 41 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Müller Cecília ismertette kérdésre válaszolva, hogy továbbra is működik a kontaktkutatás. Egyre nagyobb feladatot jelent ez – húzta alá, köszönetet mondva a népegészségügyi és rendőrségi dolgozóknak.

A mai adatok alapján a betegek 7 százaléka kerül lélegeztetőgépre.

Ez az arány picit változik, de az arány 5 és 10 százalék között van a világon – ismertette az országos tisztifőorvos.

A Szent László kórház adatai szerint nagyjából 50 százalékos esélye van a gyógyulásra annak, aki lélegeztetőgépre kerül – ismertette az újabb statisztikát Müller Cecília.

Különböző országok, különböző eljárások vannak. Magyarországon viszonylag kevés szabályt hoztunk.

Ezeknek a szabályoknak a betartása fogja laposítani a járványgörbét

– válaszolt az újabb kérdésre az országos tisztifőorvos, aki ismét az egyéni felelősségről beszélt a védekezés kapcsán.

Aki szkeptikus, az beszéljen egy meggyógyult koronavírusos beteggel – ajánlotta az országos tisztifőorvos.

Mindenkinek azt kívánom, senki ne tapasztalja meg

a betegséget – zárta a tájékoztatót Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában