Ország-világ

2020.11.05. 09:18

Átverte szövetségeseit a Jobbik

Bebizonyosodott, hogy Jakab Péter és a Jobbik vezetése felelős azért a példátlan fiaskóért, amely az elmúlt harminc évben egyetlen más párttal sem történt meg: nem jelenhettek meg jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választás szavazólapján a saját képviselőjük neve mellett – derült ki Sneider Tamásnak, a párt korábbi elnökének elmondásából.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a Jobbik a mai napig nem ismerte be, hogy hibázott volna, ehelyett inkább „diktatúrázásba” kezdett.

Jakab Péter nemcsak a kormányt vádolta meg, hanem a bíróságot is elfogultnak tüntette fel.

A Jobbik logója azért nem lehetett ott a szavazólapon a jelöltjük, Bíró László neve mellett, mert a párt nem tudta határidőre bejegyeztetni a Jakab Péter nevével fémjelzett új, az év elején megválasztott elnökséget a Fővárosi Törvényszéken.

A történtekről Sneider Tamás beszélt az Úgytudjuk.hu internetes hírportálnak. A volt elnököt az interjúban elhangzottak kapcsán a Magyar Nemzet is megkereste.

Sneider Tamás elmondta, hogy a Jobbiktól – ahonnan nem sokkal korábban eltávolították – megkeresték a nyár folyamán, mivel a pártban rájöttek, hogy fel tudják gyorsítani a bejegyzés folyamatát, ha a korábbi elnökségi tagokkal aláíratnak egy dokumentumot, amely szerint lemondanak vétójogukról az új elnökség bejegyzése kapcsán. Ezzel gyakorlatilag heteket nyertek volna, mert a bírósági eljárás során a Jobbik új, megválasztott elnökségének a közhiteles nyilvántartásba vétele ellen fellebbezéssel élhet a régi elnökség harminc napig, és emiatt nem emelkedik jogerőre a bejegyzés.

Sneider Tamás a Magyar Nemzetnek elmondta: az új elnökség bejegyzésének folyamatát tovább lassította – a járvány mellett – egy korábban beadott, de addig el nem bírált beadvány, amelynek tartalmát a lap kérdésére nem akarta felfedni a korábbi pártelnök. A beadott dokumentumok kapcsán hiánypótlásra is felszólította a Jobbikot a bíróság. Sneider szerint a párt küldötte az időközi választás miatt induló aláírásgyűjtés legelején jelent meg nála, és azt kérte, hogy mondjon le fellebbezési jogáról. Sneider elmondta, hogy megteszi, de nem érezte igazságosnak, hogy ezzel segíti Bíró László jelölését, míg őt magát a párt nem engedi indulni saját körzetében még előválasztáson sem 2022-ben. A lap szerint ismert:

a Jobbik megfenyegette leendő koalíciós partnereit is, hogy Sneider és a távozó jobbikosok ne indulhassanak a megméretésen.

Sneider szerint az általa meg nem nevezett jobbikos küldött rábólintott a kérésre, de azt mondta, egyeztetnie kell a párt elnökségével is. Végül a vezetőség úgy döntött, „nem olyan fontos, hogy szerepeljen Bíró neve mellett a logójuk”. A korábbi elnök szerint az ellenzéki vezetők nem tudtak arról, hogy a Jobbik jelenlegi elnöksége ilyen döntést hozott. Sneider elmondta: az ő és Hegedűsné Kovács Enikő aláírására lett volna szükség ahhoz, hogy Bíró László neve mellett szerepeljen a jobbikos logó. Sneider Tamás úgy nyilatkozott: ő maga meg tudta volna győzni Hegedűsnét, ha teljesítik kérését.

A történet vége az lett, hogy a párt elnökségét nem jegyezte be a törvényszék az aláírásgyűjtés vége előtt, így a Jobbik logója nem, csupán az ellenzéki összefogás pártjaié került Bíró László neve mellé a szavazólapra – írta a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában