Amerikai elnökválasztás

2020.10.31. 10:27

Trump és Biden három középnyugati államban is kampányolt

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden három középnyugati államban is kampányolt pénteken.

Fotós: Rick D'Elia

Trump és Biden három tagállamban kampányolt. Az elnök Michiganben, Wisconsinban és Minnesotában tartott kampánygyűléseket, Biden pedig szintén Minnesotában, Wisconsinban és Iowában mondott beszédet a hívei előtt.

Trump mindhárom államban kárhoztatta a demokrata párti kormányzókat, mert a koronavírus-járvány terjedésének lassítására hivatkozva szigorú korlátozásokat vezettek be. Azt állította, hogy Joe Biden elnökként megtiltaná az amerikaiaknak, hogy összejöjjenek az ünnepek vagy családi rendezvények alkalmából.

Meg kell nyitni az államotokat, méghozzá gyorsan

mondta az elnök a Wisconsin keleti vidékén fekvő Green Bay városban. Később, a minnesotai Rochesterben Tim Walz demokrata párti kormányzót bírálta, aki a koronavírus-járványra hivatkozva nem engedélyezte a nagy létszámú kampányrendezvényt, ezért sokan a rendezvény helyszínét körbekerítő kordonon kívül rekedtek.

Menjetek el szavazni! üzente nekik Trump a beszédében. Emlékeztetett rá, hogy a nyári nagy tüntetéssorozatokat Minnesota demokrata párti vezetői nem korlátozták.

Keith Ellison (a minnesotai igazságügyi tárca vezetője) és Joe Biden be akar titeket zárni a lakásotokba, miközben az anarchisták, agitátorok és vandálok szabadon mászkálnak és tönkre teszik a városaitokat és az államot

fogalmazott Trump. Hozzáfűzte: Biden és a demokraták a rendfenntartókat bűnözőkként, a bűnözőket pedig hősökként kezelik.

Az amerikai elnök Minnesota számára a választások egyik kulcskérdésének a menekültkérdést nevezte meg. Ezt egyben nemzetbiztonsági ügynek is mondta. Utalt a franciaországi Nizzában egy migráns által elkövetett késes merényletre, és dicsérte saját korábbi utasítását, amelynek értelmében felfüggesztették a menekültek beengedését az Egyesült Államokba mint fogalmazott a terrorizmus által kompromittált országokból.

Joe Biden a minnesotai St.Paul városában egy alig félórás autós összejövetelen ismét a járványkezelése miatt támadta Donald Trumpot. Mint fogalmazott: az elnök fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak. Beszédét a megjelent Trump-hívek kétszer is dudálással megszakították, mire Biden kellemetlen embereknek nevezte őket. Majd kijelentette: elnökként azon lesz, hogy valamennyi amerikait összefogja.

Donald Trump egy nappal azt követően járt Minnesotában, hogy egy ottani szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a november 3-a, tehát a választás napja után beérkezett szavazócédulákat késedelmesnek nyilvánítják, és nem veszik figyelembe. Az elnök szombattól a választás napjáig még 14 kampányrendezvényt tart majd, Michigantől Iowán át Georgiáig és Floridáig.

Borítókép: az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump amerikai elnök köszönti támogatóit a Goodyear repülőtéren, Phoenixben tartott kampányrendezvényen 2020. október 28-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában