Ország-világ

2020.10.08. 10:39

Gulyás Gergely: hazánk a jól védekező országok közé tartozik (videó)

A kötelező maszkviselést, a rendezvények korlátozását, a határok lezárását, a távolságtartást és a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozását tartották a legfontosabb védekezési intézkedéseknek a járvány tavaszi hulláma idején azok, akik kitöltötték a Nemzeti Konzultáció kérdőívét. Az eredményeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a Kormányinfón, csütörtökön. Beszélt arról is, hogy a legnagyobb teher az orvosokon és az ápolókon van, ezért volt fontos, hogy nőjön a fizetésük. Szó volt róla, hogy a magyar gazdaságvédelem a munkaerőpiac tekintetében az egyik legsikeresebb, a munkanélküliségi ráta sokkal jobban alakul, mint az Európai Unióban.

Fotós: Illyés Tibor

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origo tudósítása szerint elmondta, hogy

Magyarország a második hullámban is a jobban védekező országok közé tartozik.

Az összehasonlítási alap a halottak száma, ezek alapján Magyarország jelentősen elmarad a nyugat-európai adatoktól. Míg például Spanyolországban 700 halott esik egymillió főre, addig Magyarországon 90, ami a térség átlagának felel meg – mondta. Hozzátette, a közép-európai térség jobban védekezik, de, hogy a második hullámban az adatok ne romoljanak, mindenkinek be kell tartania a szabályokat, ezek garantálják, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, minél kevesebben kerüljenek kórházba vagy haljanak meg – közölte Gulyás Gergely.

Az első hullámban az egészségügy felkészítése volt a cél, most

rendelkezésre áll minden eszköz és személy: orvosok, ápolók

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legnagyobb teher az orvosokon és az ápolókon van, ezért volt fontos, hogy az ápolók fizetése is nőjön,

a mostani négyéves kormányzati ciklusban 72%-os ápolói bérnövekedés lesz. Soha hasonló mértékű béremelés nem történt – közölte.

Gulyás Gergely elmondta, konszenzus volt az orvosi bérek emelésében, ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés. Fontosnak nevezte a hálapénz kivezetését, és azt mondta, olyan bértáblát fogadtak el, amely megállíthatja az orvosok külföldre költözését, sőt, ha világos viszonyok lesznek az egészségügyben, akkor vissza is térhetnek.

Átlagosan 125 százalékos béremelés lesz az orvosoknál január 1-jétől

- emelte ki. A Miniszterelnökség vezetője szerint korszakhatárt jelent az orvosi béremelés a rendszerváltás óta. Vannak még vitás kérdések, amelyeket ezt követően kell majd rendezni – tette hozzá. Egy jövőben elfogadott kormányrendelet jelent majd világos határokat.

A háziorvosokat illetően is új szabályok jönnek majd. Minden részletszabály esetében az orvosi kamarával közösen dönt majd a kormány – mondta Gulyás Gergely. A kormány csak az észszerűség határain belül kívánja a magánpraxist tiltani – mondta a miniszter. Azt szeretnék megszüntetni, hogy valaki három helyen rendeljen, miközben nyolcórás munkája van. Az is elhangzott, hogy több javaslat van a háziorvosok béremeléséről, de a lényeg, hogy az orvosi bértáblánál nem járhatnak rosszabbul.

Rendkívüli helyzetekre való a vezénylési terv az orvosoknál, ez kivételes lehetőség lesz – mondta kérdésre Gulyás.

A magyar gazdaságvédelem a munkaerőpiac tekintetében az egyik legsikeresebb, a munkanélküliségi ráta sokkal jobban alakul, mint az Európai Unióban

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: a munkahelyek és a családok védelme, a vállalkozások támogatása továbbra is kiemelten fontos a kormánynak. Az elmúlt időben a kormány 1,4 millió álláshely megvédéséhez vagy létrejöttéhez járult hozzá. Ennek is köszönhető, hogy jelenleg több mint 4,5 millió ember dolgozik, ami alig marad el a mindenkori legnagyobb mértékű foglalkoztatástól – magyarázta. Megjegyezte: az EU-ban 7 százalék felett, 7,5 körül van a munkanélküliség aránya, Magyarországon 3,9 százalék.

Gulyás Gergely közölte, hogy az építésügyi eljárások is egyszerűsödhetnek, és október 19-én a házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a parlament a hitelmoratórium meghosszabbítását.

Gulyás Gergely ismertette, a Nemzeti Konzultáció első kérdésére azt firtatta, hogy az ország polgárai milyen intézkedéseket támogatnának. Az emberek

79%-a támogatta a rendezvények korlátozását és a határok lezárását, 78%-a a távolságtartást, védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása mellé pedig 64% állt, míg az idősek vásárlási idősávját 62%, az ingyenes parkolás és az oktatási intézmények bezárását, digitális tanrendre váltását a válaszadók 61% jelölte meg, a kijárási korlátozást 59%.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy az európai kultúrkörön belül vannak elfogadhatatlan megnyilvánulások, így a Budapestet Judapestnek nevező kijelentés egyértelműen nem tartozik az elfogadható körbe. Az elmúlt évtizedek legnagyobb botránya, hogy Karácsony Gergely ilyen kijelentést tevő jelöltet támogat. A miniszter egy másik kérdésre közölte, hogy a Momentumhoz közelebb állnak a román pártok, mint a magyarok.

Azt is elmondta, hogy a kabinet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában egyeztet a fővárossal. A baloldali válságkezelés mindig adóemeléssel jár – mondta a legújabb budapesti tervekről. Kiváló állapotban és jelentős tartalékkal vette át a fővárost Karácsony – tette hozzá.

Ez a kormány az adócsökkentés kormánya,

így a parlamentben nem lesz ennek a javaslatnak többsége. Budapesten rögtön egymilliárd forintot meg lehetne spórolni, ha kevesebb főpolgármester-helyettes lenne – adott tanácsot Gulyás Karácsonyéknak.

Gulyás kérdésre azt mondta, egyelőre vizsgálják az Európai Bíróság ítéletét a CEU ügyében, és annak megfelelő szabályozást fogadnak majd el. Soros György próbaperes javaslata az európai jogban egyelőre értelmezhetetlen javaslat – mondta egy másik kérdésre. Az uniós joganyag alapján nem lehetett volna meghozni ezt az ítéletet a Soros-egyetem ügyében – mondta egy másik kérdésre. Az ítélet pontosítását nagy valószínűséggel kérni fogja a kormány – tette hozzá.

Gulyás Gergely jó esélyeket lát a szerencsi időközi országgyűlési választáson, a balesetben meghalt Koncz Ferenc, korábbi képviselő hagyatékát a legméltóbban a lánya tudná tovább vinni. A választáson a választók döntenek, nem mi, ezért mindenki vegyen részt a voksoláson buzdította a választópolgárokat.

A héten hatályba lép az a szabályozás, amely szerint

a kaszinóknak is be kell zárniuk este 11 órától

- mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Ha mindenben megállapodás lesz, akkor a magyar parlament is jóváhagyja a Next Generation alapot és a következő hétéves uniós büdzsét – mondta kérdésre a kancelláriaminiszter.

Még néhány hetet kell várni a rozsdaövezetre vonatkozó szabályokra – közölte egy másik kérdésre. A kötelező oltást nem támogatom, de az ingyenest igen – mondta a koronavírus-járvány elleni esetleges vakcináról.

Ha Vera Jourová nem gyűlölné Magyarországot, akkor lehet, látna üdvözlendő példákat a romák integrációja tekintetében – mondta egy másik kérdésre a politikus. Több pozitív változás történt Magyarországon e tekintetben, de még rengeteg feladat van – tette hozzá.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy az úzvölgyi temetőben történtek kapcsán a román hatóságok tudnak csak lépni, mivel a magyar államnak arra a területre nincs joghatósága.

Budapesten ott is dugó van, ahol korábban nem volt

- válaszolta egy másik kérdésre Gulyás. Mindezek mellett a főváros sokkal szemetesebb, mint korábban – tette hozzá. A választók eldöntötték, kik vezessék Budapestet, és ennek komoly következményei vannak.

Kérdésre azt mondta, hogy a politikai következtetéseket a baloldalnak kell levonnia a kispesti történésekből. Ha valamilyen bűncselekmény történt, akkor a hatóságoknak kell lépnie – közölte. Magyarországon, szemben más európai országgal, a bíróságok és az ügyészség független, és a kormány nem is akar nyomást gyakorolni rájuk – tette hozzá.

Nem lehet még tudni, hogy pontosan mekkora összeg jut a nyugdíjkiegészítésre – mondta kérdésre Gulyás Gergely, megjegyezve: a baloldal egyhavi bért elvett a nyugdíjasoktól, most a jobboldali kormány azt adja vissza.

A budapesti Csömöri úti híd felújítása esetében egyelőre még nem lehet tudni a végső határidőt. A híd a BKK kezelésében van, így az ő felelősségük a helyzet. Gulyás Gergely kérdésre megismételte, hogy a fővárosnak közel 200 milliárd forintja volt a tavaly őszi átadáskor.

Szólt arról is, hogy csak akkor fogadja el az uniós migrációs csomagot, ha nem lesz semmilyen befogadási kvóta.

Kérdésre azt mondta, hogy a Trump-adminisztráció Közép-Európára helyezte a hangsúlyt, és ez mindenképpen jobb, mint egy nem ismert orientációjú demokrata adminisztráció.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában