Ország-világ

2020.09.01. 05:42

Életbe léptek a szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon

Életbe léptek a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések kedden Magyarországon. Ideiglenesen a teljes belső határon visszaállította a határellenőrzést a kormány.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen rendőr és mentő ellenőriz egy beérkező autóst a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ellenőrzést vezettek be.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Magyar Közlönyben vasárnap megjelent rendeletek értelmében a külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át.

A fertőzés gyanújának megállapításától függetlenül a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra.

Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban és a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint azokra, akik a belépéskor hitelt érdemlően igazolják, hogy a megelőző hat hónapban átestek koronavírus-fertőzésen.

Nem magyar állampolgárok a személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be.

Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat, méltányolható ok esetén, ez lehet például bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, családi eseményeken házasságkötés, keresztelő, temetés való részvétel, hozzátartozó gondozása, kiemelt jelentőségű nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen való részvétel.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el.

A külföldiek tranzitáthaladása egészségügyi vizsgálat után engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel. A tranzitforgalom azonban csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.

Borítókép: a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen rendőr és mentő ellenőriz egy beérkező autóst a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában