Ország-világ

2020.09.02. 15:43

Aláírta szerződését a tízezredik önkéntes tartalékos katona

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán, Budapesten a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen emléklappal és ajándékkal köszöntötte a tízezredik önkéntest, Fenesi Botondot.

Budapest, 2020. szeptember 2. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (k) köszönti a Magyar Honvédség tízezredik önkéntes tartalékos katonáját, Fenesi Botondot (b) a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyûlésen 2020. szeptember 2-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kiemelte:

2010-ben 17 tartalékos honvédje volt Magyarországnak, most tízezer van. „Ez hihetetlen sikertörténet”

- jegyezte meg.

Az államtitkár kitért arra is, azért kiemelten fontosak az önkéntesek, mert ők tudják a leghitelesebben közvetíteni a társadalom felé, hogy mi a honvédség.

Németh Szilárd megköszönte a katonák munkáját, amit a haza védelmében tesznek, még egy olyan „láthatatlan ellenséggel” szemben is, mint a koronavírus. Ennek kapcsán példaként említette, hogy a katonák – köztük több önkéntes tartalékos – az ország minden területén összesen 1024 idősotthont fertőtlenítettek.

Emlékeztetett, hogy a járványhelyzetben a kormány nemcsak az életvédelmét állította középpontba, hanem azt is, hogy a gazdaságot, az életet is újra kell indítani. A Magyar Honvédség – mint a legbiztosabb munkáltató – a gazdaságélénkítő feladatból is kivette részét.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egy új programot dolgozott ki, a speciális területvédelmi tartalékos rendszert, azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében vesztették el munkájukat. A július elsején 15 helyszínen indult programra 390-en jelentkeztek – közölte az államtitkár. Hozzátette: nincs lemorzsolódás. Kedden pedig 13 helyszínen 341-en írtak alá szerződést a Magyar Honvédséggel.

Németh Szilárd beszédében azt hangsúlyozta:

a honvédelem ügye nem bal vagy jobb oldali ügy, hanem „közös ügyünk”.

Ezzel együtt kitért arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta a katonák „saját bőrükön” érezhetik a honvédség, a katonák megbecsülését. Példaként említette a katonák új egyenruháját, az 50 százalékos béremelést, valamint a honvédelmi és haderőfejlesztési programot is, továbbá, hogy jövőre 778 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a honvédség, ami rekordösszeg.

A haderőhöz való megváltozott kormányzati hozzáállás kapcsán Németh Szilárd felidézte Orbán Viktor miniszterelnök keddi nyilatkozatát is. Azt mondta: a kormányfő Bledben egyebek mellett arról is beszélt, hogy a „játékszabályokat jelenleg Kína és az Egyesült államok határozza meg”, mert a modern gazdaság tudományos központja nagyban kapcsolódik a hadsereghez. Kitért arra is, hogy szükség van valamilyen katonai háttérre, mivel minden fontos technológia, katonai tudományos háttérből ered – ismertette Németh Szilárd a kormányfő nyilatkozatát.

Borítókép: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (k) köszönti a Magyar Honvédség tízezredik önkéntes tartalékos katonáját, Fenesi Botondot (b) a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen 2020. szeptember 2-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában