Járvány

2020.06.08. 13:31

Újabb büntetést kapott a Pesti úti idősotthon

A fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonban kirobbant tömeges koronavírus-fertőzés miatt indított vizsgálatok keretében újabb hatósági figyelmeztetést és 200 ezer forintos büntetést kapott az intézmény – tudatta az illetékes kormányhivatal hétfőn.

Budapest, 2020. április 12. Katona fertõtlenít a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthona bejáratánál 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertõzöttet találtak, nyolcan meghaltak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban 50-re nőtt a halálos áldozatok száma, 312 lakó és 36 dolgozó fertőződött meg – olvasható a közleményben.

A kormányhivatal több ellenőrzést is tartott az elmúlt hetekben az intézményben, többek között vizsgálta a megtett járványügyi intézkedéseket, az orvosi ellátást, az ápolás-gondozási és higiéniai körülményeket – írták.

Már korábban komoly hiányosságokat találtak a gondozottak orvosi ellátásában, az ápolók és gondozók számában, valamint a higiéniai feltételekben is. „Mindezek összességében hozzájárulhattak az intézményben történt tömeges fertőzéshez” – olvasható a közleményben.

A kormányhivatal az orvosi ellátás hiányosságai mellett annak dokumentációjában is komoly hiányosságokat és szabálytalanságokat talált. Most újabb határozatban figyelmeztették az intézményt arra, hogy megfelelően végezze az orvosi ellátás dokumentálását, átlátható és egységes módon vezesse, hogy mikor milyen orvos látja el a betegeket, az orvosok jelenlétét igazoló dokumentációt pontosan vezesse – tudatta a fővárosi kormányhivatal.

A közlemény szerint az intézményt arra is figyelmezették, hogy ha külsős orvosokat von be a lakók ellátásába, azt is megfelelően dokumentálja, és legyen egyértelmű, hogy melyik orvos mit csinál.

Továbbá a szerződésekben is rögzíteni kell, hogy mi a feladatmegosztás közöttük. Ha hiányozna a szerződtetett külsős orvos, annak pótlásáról gondoskodjanak. A hiányosságok miatt a hatóság 200 ezer forint szociális igazgatási bírságot is kiszabott az intézményre – írta a kormányhivatal.

Borítókép: Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában