bírálat

2020.06.07. 23:13

Colin Powell sürgeti az amerikaiakat, hogy ne szavazzanak Trumpra

A szavazás előtt mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy mi a jó az országnak – mondta a volt külügyminiszter.

Colin Powell volt külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában sürgette az amerikaiakat, hogy ne szavazzanak Donald Trump amerikai elnökre az őszi elnökválasztáson.

Powell, aki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának első afroamerikai vezetője, majd George W. Bush elnöksége idején külügyminiszter volt, kifejtette, hogy Donald Trump „nem hatékony elnök”. „Állandóan hazudik” – állította Donald Trumpról, s utalt arra, hogy már az elnöki beiktatás napján nem mondott igazat, amikor vita alakult ki arról, hogy hányan voltak jelen a Fehér Ház előtti óriási téren.

A 83 éves, már nem aktív politikus arra biztatta az amerikaiakat, hogy „ne figyeljenek senkire, ne olvassanak el minden újságot, hanem gondolkodjanak el és használják a józan eszüket” a szavazáskor. Mint fogalmazott, a szavazás előtt mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy mi a jó az országnak.

Elmondta, „nagyon örül” annak, hogy a múlt héten nyugalmazott tábornokok és visszavonult diplomaták bírálták az elnököt. „Van egy alkotmányunk, tiszteletben kell tartanunk ezt az alkotmányt, és az elnök eltávolodott tőle” – vélekedett.

Kifejtette, hogy Trump több megnyilvánulását is „veszélyesnek” tartja, köztük azt, amikor évekkel ezelőtt, még üzletemberként kétségbe vonta, hogy Barack Obama az Egyesült Államokban született, vagy ahogyan a néhai John McCain szenátornak válaszolt, amikor az bírálta őt.

Egyetértett James Mattis, a Trump-kormányzat volt védelmi minisztere által a héten megfogalmazott kritikával is. Mattis úgy vélekedett, hogy Donald Trump meg akarná osztani az amerikai társadalmat. Powell kitért arra, hogy álláspontja szerint a Black Lives Matter mozgalom mostani tüntetéssorozata annak a jele, hogy az ország „bölcsebb lett”, és ezzel fordulóponthoz érkezett, éppen a 2020-as elnökválasztások közeledtével.

Colin Powell soha nem rokonszenvezett Donald Trumppal. Négy évvel ezelőtt Hillary Clintonra, a demokraták akkori jelöltjére voksolt. „Nem szavazhattam rá akkor, és nyilvánvalóan nem támogathatom Trumpot most sem” – jelentette ki a vasárnapi interjúban. Donald Trump a Twitteren válaszolt a Powell-interjúra. Három bejegyzést is szentelt neki, s az egyikben azt írta: „Ő az igazi felelős azért, hogy belevitt bennünket a katasztrofális közel-keleti háborúkba”.

Colin Powell 2003-ban hevesen érvelt Irak lerohanása mellett. 2003 februárjában az ENSZ Biztonsági Tanácsában hosszasan fejtegette, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak, s ez indokolja az ország lerohanását. Később, amikor kiderült, hogy az iraki tömegfegyverekről szóló állítás hazugság volt, Powell elismerte, hogy ez „foltot ejtett” a hírnevén. „Én voltam az, aki az Egyesült Államok nevében ezt a világ elé terjesztettem, és ez mindig számítani fog a megítélésemkor” – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában