Trianon 100

2020.06.04. 23:05

Az Amerikai Magyar Koalíció is megemlékezett az évfordulóról

Az amerikai magyarok legnagyobb ernyőszervezete brutális és igazságtalan szerződésnek nevezi a trianoni békediktátumot.

Az Amerikai Magyar Koalíció csütörtökön nyilatkozatban emlékezett meg a trianoni békediktátum századik évfordulójáról. A Török-Magyar Baráti Társaság elnöke is üzenetet küldött ebből az alkalomból.

Az amerikai magyarok legnagyobb ernyőszervezete „brutális és igazságtalan” szerződésnek nevezi a trianoni békediktátumot, amely megváltoztatta egy ezeréves nemzet határait Európában, Magyarország területének és javainak kétharmadát, lakosságának egyharmadát újonnan létrehozott államoknak adva.

„Hogyan lehet 3.3 millió magyart arra kényszeríteni, hogy akarata ellenére másik ország állampolgára legyen? Hogyan létezhetik egy nemzet azt követően, hogy így megcsonkították?” – fogalmazta kérdésekbe a véleményét a szervezet, amely írásban és videóüzenetben tette közzé emlékezését.

Mégis, Trianon évfordulóján a magyar változatlanul virágzó nemzet, amelynek kultúrája egyesíti a világban élő magyarokat – állapította meg a szervezet elnöke, Andrea Lauer Rice. Majd hangsúlyozta: az amerikai magyarok „nagyon büszkék” arra, hogy akarata és tehetsége révén a nemzet felülkerekedett az elmúlt száz esztendő nehézségein, Trianonon, a második világháború időszakán és a 40 évig tartó szovjet kommunista diktatúrán. A közlemény szerint ezek a történelmi események, valamint az 1956-os forradalom is hozzájárultak a magyarok szétszóródásához az egész világon, s a csaknem másfél millió lelket számláló amerikai magyar közösség kialakulásához is.

A szervezet vezetője egyúttal leszögezte: Trianonra emlékezve az amerikai magyarság 2020-ban ünnepli a határokon átnyúló magyar nemzeti összetartozás évét is.

Az Amerikai Magyar Koalíciót 1991-ben alapították, csaknem 40 ezer amerikai magyart fog össze, és tagszervezetei az amerikai magyar kulturális identitás erősítését, valamint a Kárpát-medencében kisebbségben élő magyarok jogainak figyelemmel kísérését tekintik céljuknak. Ennek érdekében ösztöndíjakat, gyakornoki és csereprogramokat, vezetőképző és emberi jogi tréningeket szerveznek.

Ankarából a Török-Magyar Baráti Társaság elnöke, Ismail Tosun Saral küldött üzenetet a „magyar nemzethez”. Kemál Atatürk, a modern török állam megalapítójának szavait idézve azt írta: „Miként Atatürk fogalmazott, 'egy nemzet nagyságát nem földrajzi területével, hanem szívének nemességével és ideáljának magasságával mérik'. Ezen megállapításból kiindulva osztozom a nemes magyar nép érzelmeiben e bús évfordulón, és remélem, hogy a jövő a török és a magyar nemzet, a térség népei, és az egész emberiség számára szép időket hoz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában