Járvány

2020.05.12. 10:47

Operatív Törzs: egész életükben segítenek rajtunk munkájukkal az ápolók (videó)

A tisztifőorvos kiemelte, az elmúlt egy héten fokozatosan csökkent a kórházban ápoltak száma.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Holnap lép hatályba az a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy csak elektronikusan lehet benyújtani a hazánkba beutazásra szóló kérelmet – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján – írja a Magyar Nemzet.

Mint mondta, igazolni kell a méltányosság okát és azt az igazolványt, amely a beutazáshoz szükséges.

A beutazás oka lehet például üzleti tevékenység, munka vagy egészségügyi ellátás igénybevétele, vizsga teljesítése

– sorolta Kiss Róbert. A további részletek a Magyar Közlönyben olvashatók.

Ma reggelig 421 karanténban lévő vállalat önként a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését és jelenleg 11 016 van érvényben.

Budapesten az elmúlt 24 órában 366 fővel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt. Vidéken a védelmi távolságtartás, az üzletekben az idősávok betartását és a védőmaszkok viselését ellenőrzik, összesen 84 esetben kellett szankciót elrendelni.

Rémhírterjesztés miatt eddig összesen 86 esetben indítottunk büntetőeljárást a járványüggyel kapcsolatban

– közölte az alezredes.

A teherforgalomban és a személyforgalomban is 2-3 órás várakozással kell számolni a határokon – közölte Kiss Róbert.

A mai napon külön köszöntöm az ápolókat, hiszen ma őket ünnepeljük

– kezdete tájékoztatóját Müller Cecília, aki nagyon megköszönte áldozatos munkájukat. Hozzátette: tevékenységüket akkor tudjuk a leginkább értékelni, amikor mi magunk is bajba kerülünk. Az ápolók most, a koronavírus-járvány során különösen nagy feladatok elé vannak állítva. Köszönet jár nekik azért is, hogy

a Szent László Kórházban már 12 beteget, köztük, egy 40 éves ápoltat is le tudtak venni a lélegeztetőgépről.

Müller Cecília tájékoztatott, 3313 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb négy krónikus beteg. Ezzel 425 főre emelkedett az elhunytak száma, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Így az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent. A 60 százalékuk még mindig Budapesten és Pest megyében található, de ott is javulás indult el

– hangsúlyozta a tisztifőorvos. Jelenleg 746 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos kiemelte, az elmúlt egy héten fokozatosan csökkent a kórházban ápoltak száma. Emiatt a beutalási rend visszaáll a járvány kezdetéhez, amikor a kijelölt intézményekben kezelik a fertőzötteket. Jelenleg 35 fekvőbeteg intézményben ápolnak fertőzötteket,

de ahhoz, hogy visszaálljon a kórházakban az eredeti ellátási rend, központosított betegellátásra van szükség

– mondta. Az újonnan felfedezett súlyos állapotú koronavírusos betegeket a Szent László Kórházba, illetve a Korányi Pulmonológiai Intézetbe javasolják szállítani, így a többi intézményben felszabadulnak az ágyak a többi betegnek. Hozzátette, ha egy beteg kezelését már megkezdték egy adott intézményben, akkor nem szükséges elszállítani.

Természetesen meg kell tartanunk a járványügyi felkészültséget, folyamatos éberségre van szükség. Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak.

Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a két kiemelt kórház egyikébe sem

– hangsúlyozta a szakember. Örömteli hír, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja egy nemzetközi körvizsgálatban vett részt a berlini instant orvostudományi társasággal, amelyben 100 százalékosan megfelelt – jelezte a tiszti főorvos, aki úgy véli egy rendkívül eredményesen dolgozni képes laboratórium áll rendelkezésre, ami így járvány idején kiemelten fontos. Elmondta azt is, hogy

korábban elrendelte a bentlakásos szociális intézmények egy részének a célellenőrzését, amelyben az infekciókontrollt és az egészségügyi ellátás minőségét vizsgálták kiemelten.

Az intézményekben az elrendelt korlátozó intézkedések meghozták az eredményüket – közölte Müller Cecília.

A tisztifőorvos arra is kitért, minden esetben hatósági intézkedés történt abban az esetben, ha az egy szociális intézményben megjelent a koronavírus. Az intézmények nagy részét már átvizsgálták a népegészségügyi szakemberek, akiknek köszönetet mondott a tisztifőorvos. A 345 intézményben egységes metodika szerint történt a vizsgálat, eszerint 343-ban az orvosi ellátás biztosított volt, csak két intézményben nem, így ott hatósági intézkedés történt – ismertette. Az intézmények nagy részében más szakorvos is volt, például pszichiáter, ortopédus. Az ápolók oktatása a járványhelyzettel összefüggésben 95 százalékban megtörtént.

Tárgyi feltételek vonatkozásában megvizsgálták többek között az egyéni védőfelszerelések készletét, a veszélyes hulladékok kezelését és a fertőtlenítés módját.

Néhány helyen tártak fel hiányosságot a szakemberek ez ügyben, öt esetben például nem szabályosan gyűjtötték a veszélyes hulladékot.

Az ápolási folyamatot végigkövették a munkatársaim, mert az ilyen intézményekben lakók közel 40 százaléka teljes ápolásra, 50 százalék pedig részleges ápolásra szorul.

Több kisebb hiányosságot is tapasztaltak, 72 intézményben szükséges volt intézkedéseket végrehajtani, 273-ban azonban nem.

A preventív intézkedéseket folytatni fogjuk, az ellenőrzéseket gyakoribbá és rendszeressé kell tenni,

a véleményekből akár törvénymódosító javaslatok is születhetnek – mondta a tisztifőorvos.

A Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília megerősítette, hogy

elegendő vérplazma-donor áll rendelkezésre.

Szintén újságírói kérdésre Kiss Róbert azt mondta, holnap lesz kormányülés, akkor fogják megtárgyalni, hogy enyhítsék-e a kijárási korlátozást Budapesten és Pest megyében.

Az eldobható szájmaszkok egy egészségügyi intézményben veszélyes hulladékoknak minősülnek, a lakosság körében viszont nem, de fontos, hogy duplafalú szemeteszsákba gyűjtsük őket, ezt követően kidobhatóak a kommunális hulladékgyűjtőbe.

Jelenleg 35 intézményben ápolnak koronavírusos beteget szerte az országban, reméljük ez a szám csökkenhet a centralizációval – tudatta Müller Cecília.

Kiss Róbert elmondta:

aki fertőzötté válik, kórházba kerül, vagy meghal, azt a lakcíme, nem pedig az ellátás helyszíne szerint tartják nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában